RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bewoners Utrechtse wijk Oog in Al verzetten zich tegen sloop duplexwoningen


UTRECHT - Vanuit zijn raam kijkt Rob Sturkenboom uit op de duplexwoningen aan de Johan Wagenaarkade in Utrecht. "Ik vraag me af hoelang nog, want de woningbouwvereniging wil de sloopkogel er tegenaan gooien." Dat is Sturkenboom een doorn in het oog. Daarom is hij met enkele andere bewoners een werkgroep gestart om de sloop tegen te gaan.

Samen met Wim Vos en Anne Thaysen loopt Sturkenboom de wijk in. De duplexwoningen staan langs het Amsterdam Rijnkanaal in de wijk Oog in Al. "Hier, op 3bis ben ik geboren en opgegroeid," vertelt Vos. "In het kanaal heb ik leren zwemmen. En dan gingen we aan die grote boten hangen en dreven we het kanaal af. Voor de terugweg pakten we een boot die de andere kant op ging."

Bewoners Oog in Al verzetten zich tegen de sloop van de duplexwoningen.


Dat was een andere tijd, de jaren zestig. De woningen werden gebouwd tijdens de wederopbouw, na de Tweede Wereldoorlog. Het zijn erg kleine huisjes om de woningnood tegen te gaan, hoewel je in theorie twee huizen zou kunnen ombouwen tot één. "Dat is alleen nooit gebeurd omdat de woningnood nooit is opgelost. Maar dit zijn wel bijzondere huizen. Ze staan zelfs op de lijst van cultureel erfgoed."

Verkeerschaos
Woningbouwvereniging Mitros wil een deel van de woningen slopen en er een hoog gebouw met meer woningen voor terugzetten. De gemeente ziet dat wel zitten. Zo komen er ten eerste meer woningen, die de woningnood kunnen tegengaan, en daarnaast komen er ook nog eens meer sociale huurwoningen voor in de plaats. Het feit dat er volgens Mitros ook nog eens meer groen komt in de nieuwe situatie, doet de gemeente goed.

"Maar het gaat ook een enorme verkeerschaos opleveren," zegt Rob Sturkenboom bezorgd. "Daarnaast bederft het ons uitzicht." Hij snapt niet dat de huidige woningen niet gewoon gerenoveerd worden. "Bij twee andere blokken met duplexwoningen is dat wel gebeurd, tot volle tevredenheid van de bewoners."

 De duplexwoningen staan langs het Amsterdam Rijnkanaal in de Utrechtse wijk. De duplexwoningen staan langs het Amsterdam Rijnkanaal in de Utrechtse wijk. | Foto: RTV Utrecht / Martijn de Graaf

Natuur
Anne Thaysen woont in zo'n gerenoveerde duplexwoning. "Dat is prima, ze zouden het bij de rest ook moeten doen." Ze maakt zich vooral zorgen om het groen rond de huizen. "De gemeente zegt wel dat het groener wordt, maar heeft daar niet het binnentuintje bij meegerekend. Dit is een eldorado. De huismus broedt hier en in die boom daar zit zelfs een rode eekhoorn."

De bewoners zijn een petitie gestart om de sloop tegen te gaan. Binnenkort gaan ze deze aanbieden aan de gemeente.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -