Bewoners Nieuwegein willen 'thermoskan' van warmtebuffer niet en overhandigen petitie

Wethouder Schouten neemt petitie in ontvangst.
Wethouder Schouten neemt petitie in ontvangst. © RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - Een groep wijkbewoners uit Zuilenstein in Nieuwegein heeft vanmiddag een petitie overhandigd aan de wethouders Marieke Schouten (Groenlinks) en Hans Adriani (PvdA). De groep is tegen de komst van een warmtebuffer. Ze zijn bang dat de buffer gaat lekken en zien de komst van de 'thermoskan' als horizonvervuiling. De petitie van de actiegroep onder de naam Buz is door 241 gezinnen ondertekend.
Een warmtebuffer is een opslagplaats voor warm water en moet duurzame warmte gaan leveren aan het warmtenet. De helft van de Nieuwegeinse bewoners is hierop aangesloten. De warmtebuffer levert op piekmomenten het benodigde warme water, zoals in de vroege ochtend als veel Nieuwegeiners onder de douche staan en de verwarmingen worden aangezet.
De buffer moet pal naast het warmteoverdrachtstation komen te staan op de hoek van de Symfonielaan en de A.C. Verhoefweg. Het college van burgemeesters en wethouders steunt dit plan van Eneco. Dat bedrijf wil de buffer naast het warmteoverdrachtstation zetten, omdat het dan de pompen van het station kan gebruiken om de buffer 's nachts te vullen met warm water.
Maar Ed Wennekes van actiegroep Buz snapt niet waarom Eneco de warmtebuffer niet iets verder op het industrieterrein plaatst. Maar als de warmtebuffer ver van het warmteoverdrachtstation af komt te staan, zorgt dit voor een extra kostenpost van tot wel 3 miljoen euro. Eneco laat weten dat deze optie niet op tafel ligt: de warmtebuffer komt er in dat geval dan niet. Wennekes noemt dit chantage.
Wethouder Marieke Schouten (GroenLinks) snapt dat de komst van de warmtebuffer voor een risico zorgt, hoe klein ook. "Maar alle vergunningen worden getoetst op veiligheid. Het veiligheidsrisico is niet hoog. We zien geen mogelijkheid voor een andere locatie," aldus de wethouder.

Extra informatie

Op aanvraag van Jacqueline Verbeek (Ieders Belang), en met steun van een aantal partijen, kregen raadsleden gisteren extra informatie over het project tijdens een ingelaste informatieavond.
Twee experts van het kennisinstituut KWR bespraken daar de gevaren en alternatieven voor een warmtebuffer in Nieuwegein. De conclusies waren helder: er zijn geen reële alternatieven en de risico's voor lekkage zijn nihil. Toch lijkt er onder de raadsleden nog wel wat twijfel over de locatie van de buffer.
Donderdag 4 maart wordt de knoop doorgehakt: dan vraagt het college aan de raad of het project door mag gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.