RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Sportscholen komen ook in verzet met buitenlessen: 'Bewegen beste medicijn tegen corona'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Naast horeca-eigenaren en marktkooplieden komen nu ook sportschoolhouders in verzet tegen de coronaregels om zo heropening van hun branche af te dwingen. Zo'n 170 sportscholen verdeeld over het land gaan zaterdag in de buitenlucht les geven uit protest. Onder hen ook Ted van Hees van sportschool Piazza Sports in Houten: "We proberen landelijk breed actief te worden en te laten zien dat bewegen het beste medicijn is tegen corona."

Van Hees wil de aandacht vestigen op een branche die volgens hem meer steun vanuit de overheid verdient. "Wat wij willen, is aandacht voor het feit dat wij de gezonde clubs zijn. 3 tot 3,5 miljoen mensen in Nederland fitnessen. Wij zijn de grootste sportbeoefenaar qua tak in Nederland en psycholoog Erik Scherder zegt het doodleuk en simpel: bewegen is het beste medicijn tegen corona."

'Kwestie van overleven'
Juist omdat sporten gezond is, steekt het Van Hees dat hij nog steeds niet open mag. Op dit moment is het voor hem een kwestie van overleven, zegt hij. Want met het geven van wat online lessen en personal training buiten in een tent redt hij het niet. "Ik heb ongeveer 300.000 euro per jaar aan loonkosten. Hoe lang hou je dat vol? Grote jongens kunnen de kosten wat verdelen en wat potjes heen en weer schuiven. Maar kleine clubjes houden dat niet lang vol."

De sportschooleigenaar ontkent het gevaar van corona niet: zowel hij als zijn vrouw hebben het gehad. Maar Van Hees is ervan overtuigd dat hij in Houten veilig de deuren kan openen voor binnensport. "Ik ben de eerste sportschool in Nederland die alles heeft voorzien van een speciale coating die virussen en bacteriŽn doodt." Ook zijn roosters, lessen en ruimtes bij de sportschool volgens hem coronaproof ingericht.

Dit is ook ondernemen: creatief en flexibel zijn en niet gaan zitten muggenziften en bij de pakken neerzitten want dat overleef je niet. Maar dit kost allemaal wel geld, ja."
Ted van Hees, sportschooleigenaar

Van Hees hoopt met het aanbieden van de lessen morgen dan ook een een positief signaal af te geven. "We proberen landelijk breed actief te worden en te laten zien dat bewegen het beste medicijn is tegen corona. Dat is wat wij de overheid willen laten zien. De belangrijkste boodschap is dat je mensen moet laten bewegen." De actie is dan ook deels symbolisch, want er werd al buiten getraind in een tent tijdens sessies van een half uur met vier mensen verdeeld over twee trainers.

Ondanks alle tegenslag blijft Van Hees, na 33 jaar in het vak, strijdbaar: "Dit is ook ondernemen: creatief en flexibel zijn en niet gaan zitten muggenziften en bij de pakken neerzitten, want dat overleef je niet. Maar dit kost allemaal wel geld, ja."

Ted van Hees op Radio M Utrecht: "Fitheid is heel belangrijk"


Zwembaden willen ook open
Niet alleen bij sportschoolhouders leeft de overtuiging dat ze veilig open kunnen. Ook Jeroen Peek, eigenaar van zwembad De Startsprong in Houten denkt dit. "Dat kan en dat zeggen de ouders ook: jullie hebben het goed geregeld met je kind afleveren in de kleedkamer en dan door de andere uitgang naar buiten. Ook is het gedoseerd met hoeveel mensen naar binnen en buiten gaan tijdens het halen en brengen van de kinderen."

Als we maar weer iets kunnen doen voor die kinderen."
Jeroen Peek, eigenaar van zwembad De Startsprong in Houten

Peek zou dan ook graag weer open willen, al is het maar voor zoiets als privťles. Dat is volgens hem ook nodig. Vorig jaar had het zwembad 35 procent omzetverlies, en dit jaar is het nog geen dag open geweest. De handen van de eigenaar kriebelen dan ook. "Als we maar weer iets kunnen doen voor die kinderen. Het is lastig om bij de overheid een ingang te vinden om gehoord te worden. Het is een beetje een muur waar je tegenaan loopt te beuken. Ik snap best dat er dingen moeten gebeuren vanwege het virus, maar wij vinden echt dat er wel dingen veilig kunnen."

De zwembaden hebben voorlopig nog geen gezamenlijke acties aangekondigd zoals de horeca of de sportscholen. Wel is ook de branchevereniging ervan overtuigd dat versoepeling wenselijk is. "Wij zijn ervan overtuigd dat we veilig open kunnen. Zeker bij de zwemscholen", zegt Richard van den Berg van branchevereniging ENVOZ.Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -