Grote woonwinkels niet blij met winkelen op afspraak: 'Vrijblijvend kijken kan niet'

Archieffoto.
Archieffoto. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Natuurlijk, er is iets van blijdschap te bespeuren nu er weer gewinkeld mag worden. Maar er zijn wel érg veel restricties, vinden grote meubelzaken. Sommige winkels bekijken zelfs of het wel de moeite is om open te gaan. "Twee klanten in zo'n winkel is wel heel weinig", zegt Hille Beekhuis van woonwarenhuis Nijhof in Baarn.
Dinsdag maakte demissionair premier Rutte bekend dat er vanaf 3 maart weer op afspraak gewinkeld mag worden. Maar er mogen slechts twee mensen tegelijk in de winkel zijn. En een grote winkel met meerdere verdiepingen mag maximaal twee klanten per verdieping toelaten. Dat zet geen zoden aan de dijk, vinden de grote woonwinkels.

Puzzelen

Hille Beekhuis van Nijhof in Baarn is er nog niet helemaal uit. "We zijn nog aan het puzzelen. We vinden het lastig om hier handen en voeten aan te geven", zegt hij. "We hebben wel een nieuwsbrief verstuurd en aan de klanten duidelijk gemaakt dat we graag op afspraak opengaan, maar twee klanten in zo'n grote winkel is wel weinig."
Beekhuis hoopt op een kleine verruiming voor winkels met een groot oppervlak. "Rutte gaf aan dat er nog iets in de maak is voor de woonwinkels, maar we weten nog niet wat. Ik heb een oproep: geef duidelijkheid en flexibiliteit."

IKEA

De IKEA gaat in elk geval niet open, laten ze weten aan de Telegraaf. "Het is goed nieuws voor retailers die dit willen aanbieden, maar voor ons, een winkel met gemiddeld 25.000 vierkante meters aan oppervlakte, is het geen optie en niet rendabel om winkelen op afspraak voor alle klanten mogelijk te maken."
"Onze focus blijft het verbeteren van de online-ervaring en de Bestellen en Ophalen-service", zegt een woordvoerder tegen de krant. Klanten die een keuken willen bekijken, kunnen wel op afspraak in de winkel terecht.

Stap voorwaarts

Ook bij Kok Wooncenter in Amersfoort gaat de vlag nog niet uit. "Ten eerste: we zijn hier blij mee, het is een stap voorwaarts. We hebben verschillende verdiepingen dus we kunnen wel wat, maar nee, het is niet genoeg", zegt Pauline Meijer.
De winkelmanager heeft wat praktische bezwaren. "We vinden het heel vervelend dat klanten niet met z'n tweeën mogen komen. En overal is een mouw aan te passen, want ze facetimen dan of de partner komt een andere dag, maar we zouden daar wel graag een verruiming in zien."
Amersfoorters in meubelnood kunnen blij zijn, want de winkel gaat wel open. "Klanten krijgen een tijdsblok van maximaal twee uur. Vrijblijvend komen kijken, dat kan niet, er wordt een adviseur aan de klanten gekoppeld."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.