Hartenkreet in krijt op Utrechtse straten: 'Fuck het leenstelsel'

UTRECHT - Op veel plekken in het centrum van Utrecht staat in krijt de tekst: 'Fuck het leenstelsel'. Studenten van de campagne Niet Mijn Schuld wilden de problemen die het afschaffen van de basisbeurs volgens hen heeft meegebracht, vandaag opnieuw onder de aandacht brengen.
Studenten voerden vandaag actie in de binnenstad van Utrecht.
"Studenten uit gezinnen met lagere inkomens gaan niet meer studeren, veel studenten ervaren veel stress van hun leningen en bovendien zorgt het leenstelsel ervoor dat studenten met hele hoge schulden aan hun leven beginnen", zegt campagnewoordvoerder August Ammerlaan.

Zwaard van Damocles

Ammerlaan is zelf student. Zijn studieschuld van 55.000 euro hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd. "Met de basisbeurs zou die schuld een stuk lager zijn geweest."
De hoge schulden leveren veel stress op en de coronacrisis helpt daarbij ook niet mee. "Ik ben mijn baantje kwijt door corona, dus ik zal helaas ook moeten gaan bijlenen", zegt student Nathalie.

Estafetteactie

De actie van vandaag is een onderdeel van een estafetteactie in meerdere studentensteden. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zegt actie te blijven voeren tot ze gehoord worden door de politiek: "Volgens mij worden ze een beetje gek van ons, maar we blijven het onder de aandacht brengen", zegt vice-voorzitter Freya Chiappino. "We eisen dat er een schuldenvrije basisbeurs komt, dat er compensatie komt voor de pechgeneratie en dat de kosten hiervoor niet uit het onderwijsbudget komen."
De meeste politieke partijen willen ook dat het leenstelsel wordt afgeschaft, maar de plannen over een mogelijke terugkeer van studiefinanciering lopen uiteen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.