Lokale lasten fors omhoog, Baarn spant de kroon

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Huiseigenaren zien de gemeentelijke woonlasten drastisch stijgen. Veel woningbezitters zijn door de stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb) enkele tientallen euro's duurder uit, blijkt uit cijfers van de Vereniging Eigen Huis (VEH).
Volgens de vereniging zijn huiseigenaren dit jaar gemiddeld 844,67 euro kwijt aan gemeentelijke woonlasten. Dat is bijna 40 euro meer dan vorig jaar.
In de gemeente Utrecht komen de lokale lasten voor een gemiddelde koopwoning uit op 833,40 euro, dat is bijna 10 procent meer dan vorig jaar. In Baarn stegen de lokale lasten zelfs met bijna 18 procent tot een gemiddelde van 1.020,60 euro, dat is de grootste stijging in de provincie Utrecht. Ook in Woerden stegen de lasten met 16,3 procent fors tot een gemiddelde van 923,22 euro.
In de hele provincie is er slechts een gemeente waarbij woningbezitters dit jaar juist goedkoper uit zijn. In IJsselstein zijn de gemiddelde lokale lasten nu 918,45 euro. Dat is bijna 2 procent minder dan vorig jaar.
Gemeenten verhogen de lokale belastingen omdat zij worden geconfronteerd met snel stijgende zorgkosten. Door de coronacrisis kelderen bovendien de gemeentelijke inkomsten uit parkeren en toerisme. Ook de gestegen woningprijzen resulteren in hogere lasten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.