Politie grijpt in bij 'Lenterebellie' van Extinction Rebellion, 100 actievoerders gearresteerd

UTRECHT - De politie heeft vanochtend ingegrepen bij een actie van klimaatactiegroep Extinction Rebellion in Utrecht. Rond de honderd actievoerders zijn op verschillende plekken in de stad gearresteerd. Ze zijn in bussen naar het arrestantencomplex in Houten vervoerd. Een deel van de betogers zit nog altijd vast, agenten zijn nog bezig met de administratie.
De actiegroep had vooraf gezegd op verschillende plekken in de stad "bewegende, zwermende blokkades" te gaan vormen vanaf 09.00 uur. Daarnaast was er ook een demonstratie bij het Jaarbeursplein. De politie zegt dat de demonstratie op het Jaarbeursplein rustig verliep en dat mensen zich aan de afspraken hielden. De circa honderd mensen die op andere plekken in de stad zijn aangehouden, hielden zich volgens de politie niet aan de coronaregels.

Coronamaatregelen

De actiegroep benadrukte vooraf dat er bij alle activiteiten rekening gehouden zou worden met de coronamaatregelen. Actievoerders was opgedragen 1,5 meter afstand te houden en een mondkapje te dragen. Volgens een woordvoerder hebben de demonstranten zich daar ook aan gehouden.
De gemeente Utrecht laat weten blij te zijn met het optreden van de politie. "We geven zoveel mogelijk ruimte aan het demonstratierecht, zoals vanmorgen op het Jaarbeursplein. Maar de acties van vanmorgen waarbij verkeer werd geblokkeerd en coronamaatregelen niet werden nageleefd, kunnen we niet accepteren. Daartegen heeft de politie adequaat opgetreden", aldus een woordvoerder van de gemeent Utrecht.
Actie Extinction Rebellion in Utrecht

Alleen toestemming voor Jaarbeursplein

Vooraf had de gemeente al aangeven dat er toestemming was voor een demonstratie bij het Jaarbeursplein, maar dat er zou worden ingegrepen als de activisten de weg blokkeerden of op andere plekken gingen demonstreren. De actievoerders hielden daar ook rekening mee, zegt een woordvoeder van Extinction Rebellion. "Dat is in dit geval ook onderdeel van de strategie van onze actie. We weten dat de politie ingrijpt als we iets doen wat niet mag, maar dat genereert ook aandacht."
Bij de demonstraties was veel politie aanwezig
Bij de demonstraties was veel politie aanwezig © RTV Utrecht / Marije Drenth
Na een half uur werden de activisten die bij de Maliesingel een zwermende blokkade vormden ingesloten. Volgens de politie probeerden zij de weg te blokkeren en negeerden ze een vordering om weg te gaan. Vervolgens werden de demonstranten in twee gereedstaande bussen gezet.
Ook op de Kaatstraat worden actievoerders in bussen gezet
Ook op de Kaatstraat worden actievoerders in bussen gezet © RTV Utrecht
Een andere groep activisten is na een tocht over de Kardinaal de Jongweg en Talmalaan door de politie tegengehouden op de hoek van de Kaatstraat en de Zeedijk.
De demonstranten zijn daar op de weg gaan zitten, waarbij enkele demonstranten zich aan de weg hadden vastgelijmd. Ze werden een voor een door de politie gefouilleerd en vervolgens ook in een bus gezet. Toen de bus wegreed, bleven meerdere demonstranten achter. Enige tijd later kwam een tweede bus aan, waar vervolgens opnieuw demonstranten in werden gezet.
Op de Zeedijk zitten de demonstranten op de weg
Op de Zeedijk zitten de demonstranten op de weg © RTV Utrecht
De demonstratie bij het Jaarbeursplein verliep verder zonder problemen en was even voor 11.00 uur afgelopen.

'Goede sfeer'

Een woordvoerder van Extinction Rebellion zegt tevreden terug te kijken op de acties. "Er was een goede sfeer op het Jaarbeursplein", zegt Lynn Eekhof. "We hadden er al op gerekend dat in andere delen van de stad veel politie aanwezig zou zijn. Maar een aantal blokkades heeft nog een eind door de stad kunnen lopen."
Dat de actievoerders gearresteerd konden worden, was een risico dat ze bewust hebben genomen. "We geven altijd aan dat er een risico is dat je gearresteerd wordt", zegt Eekhof.
De aanhoudingen bij de Maliesingel verliepen zonder problemen. Maar op de Kaatstraat werd volgens sommige actievoerders te hard ingegrepen. "In een aantal gevallen greep de politie heftig in, zonder dat er voldoende werd gewaarschuwd", aldus Eekhof.

Meer protestacties

De activisten van Extinction Rebellion gingen vrijdag de straat op in Utrecht onder de noemer 'Lenterebellie'. De actiegroep wil in aanloop naar de verkiezingen meerdere protestacties houden om aandacht te vragen voor het klimaat. Ook in Amsterdam, Rotterdam en Tilburg werd gedemonstreerd.
In Rotterdam stond een groep van tientallen mensen vanaf ongeveer 10.00 uur op de Erasmusbrug. Auto's en trams konden er in beide richtingen niet langs en de politie riep de groep op de brug te verlaten. Volgens een politiewoordvoerder ging het er rustig aan toe. De politie heeft een persoon aangehouden omdat hij of zij geen ID bij zich had.
In Amsterdam werd eerder vrijdagochtend een blokkade van de actiegroep op de Overtoom ontbonden. Zo'n twintig mensen werden 'bestuurlijk verplaatst' en gedropt aan de rand van de stad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.