Houtens zwembad schreeuwt om zwemles: 'Kinderen moeten straks naar de kant kunnen komen'

© RTV Utrecht / Richard Grootbod
PROVINCIE UTRECHT - Het kan echt niet langer meer duren of er gebeuren ongelukken, zegt zwembad De Startsprong in Houten. Zwembaden hebben nu 22 weken geen zwemles kunnen geven aan kinderen die dat toch hard nodig hebben, zeker met de zomer op komst. De Startsprong pleit ervoor om de baden te openen voor zwemles aan kinderen tot acht jaar.
Volgens het Houtense bad deelt de overheid zwembaden bij de coronamaatregelen in onder de noemer sport op locatie, in plaats van bij onderwijs. Een denkfout, vindt het bad. ''Ik zou allereerst de kinderen op zwemles willen hebben die voor het A-diploma moeten, dat zijn degenen die niet zwemveilig zijn. We gaan zo de zomervakantie in en je wilt graag dat ook die kinderen als ze in het water springen of vallen weer veilig aan de kant komen'', zei Ingrid Vulto van de Startsprong vanochtend in Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht.
Het bad in Houten is daar volgens haar helemaal klaar voor. ''Omdat het hier klein en goed georganiseerd is, zou het met groepjes van acht kunnen, maar ik ben al blij als het er vier zijn en desnoods een op een. Als we maar weer zwemles kunnen geven.'' De lockdown heeft één bijkomend voordeeltje gehad: ''Aan het begin van het jaar hebben we veel schoongemaakt, in november weer en nu zijn we weer dicht. Het water is inmiddels al zes keer gereinigd, het is nog nooit zo schoon geweest.''

Financieel staat het water ook tot aan de lippen

Het Houtense zwembad krijgt door de sluiting ook financieel hardere klappen dan andere baden: als particuliere organisatie komt De Startsprong in mindere mate in aanmerking voor steun dan gemeentelijke zwembaden. ''Particulier zwemmen bestaat tien jaar en we waren voor corona financieel gezond'', zegt Jeroen Peek. ''Maar nu zijn we al 24 weken dicht en dat laat zich voelen in het financiële plaatje.
De Startsprong is aan alle kanten aan het lobbyen om voor meer regelingen in aanmerking te komen, in Den Haag en in Houten. ''We hebben een goed gesprek gehad met de burgemeester. Hij begreep onze situatie en zou het liefste dingen lokaal regelen met de bedrijven en ondernemers. Maar dat moet wel mogen. Rutte is degene die erover gaat.''
Ingrid Vulto en Jeroen Peek willen het liefst vandaag nog zwemles geven
Ingrid Vulto en Jeroen Peek willen het liefst vandaag nog zwemles geven © RTV Utrecht / Richard Grootbod

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.