Deze 117 Utrechters willen dat je hun partij de Tweede Kamer in stemt

© Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - De meeste politieke partijen en hun kandidaten voeren vanwege de coronacrisis hun campagne online. RTV Utrecht brengt de meer dan 100 deelnemers uit onze regio in kaart.
Op de kieslijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen staan 117 inwoners van de provincie Utrecht, 63 mannen en 54 vrouwen. De gemeente Utrecht is met 40 kandidaten het best vertegenwoordigd, gevolgd door Amersfoort (19). Bunnikers, Lopikers en Renswoudenaren kunnen niet op een buurman of buurvrouw stemmen. Baarnaars ook niet, maar ze kennen Jannelies van Berkel-Vissers uit Soest - de nummer 60 van het CDA - wel als hun wethouder.
Omgerekend naar inwonertal leveren met name Oudewater en Woerden veel lokaal bekende namen. Woerden levert zelfs twee lijsttrekkers: Liliane den Haan van 50PLUS en Femke Merel van Kooten-Arissen, die met haar nieuw opgerichte partij Splinter haar plaats in de Tweede Kamer hoopt vast te houden.
De meeste Utrechters op het stembiljet zijn politiek actief, maar een groot deel heeft zelf niet de behoefte om het volk direct te vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. Ze staan op de kieslijsten omdat ze met hun populariteit voor de 'echte' gegadigden van hun partij extra stemmen kunnen trekken. Actrice en zangeres Babette van Veen uit Bilthoven is bijvoorbeeld al jaren lijstduwer bij de Partij voor de Dieren.
Een aantal partijen heeft in onze provincie bewust extra veel regiogenoten op de lijst gezet. Soms stemmen mensen nu eenmaal liever op een gezicht dat ze van dichtbij kennen. Het CDA telt er 22, gevolgd door D66 (11) en Pvda (8). In andere kieskringen hebben deze partijen onderaan andere regionale politici verkiesbaar gesteld.
Het kan trouwens ook andersom: dat een eventuele binding met de regio geen enkele aantrekkingskracht heeft voor de Utrechtse kiezer. Naar de partij De Groenen, met als lijsttrekker de Utrechtse Otto ter Haar en op nummer 11 Sybrand Andringa uit Eemnes, kun je in de stemhokjes in de provincie Utrecht lang zoeken. Hun partij doet alleen mee in de kieskringen Amsterdam en Friesland.
Tien partijen hebben geen enkele Utrechter op de lijst staan. Forum voor Democratie springt daarbij het meest in het oog. Die partij verloor in het najaar veel politieke vertegenwoordigers bij een scheuring in de partij, waarna vier regiogenoten een plaats innamen op de lijst van de nieuwe partij JA21. Verder zul je ook geen inwoners van Utrecht vinden bij NIDA, JEZUS LEEFT, de zogenoemde 'Blanco lijst met als eerste kandidaat Zeven, A.J.L.B.', TROTS, Partij van de Eenheid, DE FEESTPARTIJ, Vrij en Sociaal Nederland, Modern Nederland en Partij voor de Republiek.
Wie van de 117 Utrechters zien we na 17 maart daadwerkelijk terug in de Tweede Kamer? Met die vraag dunnen we het spelersveld behoorlijk uit. Volgens de Peilingwijzer, waarin politicoloog Tom Louwerse drie toonaangevende peilingen combineert, zijn veertien regiogenoten serieuze kanshebbers: vier VVD'ers, twee kandidaten elk voor GroenLinks en SP en verder individuele Utrechtse zetels voor CDA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, SGP, 50PLUS en JA21.
Voor Jasper van Dijk (SP) en Eva van Esch (PvdD), beiden uit Utrecht, en voor Roelof Bisschop (SGP) uit Veenendaal en Nicki Pouw-Verweij (JA21) uit Maarssen is het op dit moment wel erg spannend. Hun eventuele zetel valt binnen de onzekerheidsmarge die Louwerse aanhoudt.
Bart van den Brink (CDA) uit Amersfoort en Nico Drost (CU) uit Rhenen lijken zelfs in de meest optimistische voorspelling van de Peilingwijzer net buiten de boot te vallen. Ook voor Femke Merel van Kooten-Arissen (Splinter) uit Woerden zit er zo te zien geen zetel meer in. Maar je weet wat ze in Den Haag zeggen: de enige peiling die geldt is op 17 maart wanneer jij je stem hebt uitgebracht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.