Middelbare scholen mogen weer open, maar de vraag is of dat overal lukt: 'Is een flinke puzzel'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Normaal gesproken houden roostermakers wel van een flinke puzzel. Maar de vraag hoe de middelbare scholen komende maandag open kunnen, zorgt op dit moment voor wel heel veel hoofdbrekens. Sommige scholen besluiten zelfs om komende week nog vast te houden aan digitaal onderwijs. "Er moet eerst het een en ander georganiseerd worden, voordat we kunnen voldoen aan deze nieuwe aanpak."
Vanaf maandag gaan de middelbare scholen en mbo-instellingen weer open. Alle leerlingen en studenten gaan minimaal 1 dag per week fysiek naar school, heeft het demissionaire kabinet dindag besloten.

Middelbare scholieren krijgen minimaal 1 dag per week fysiek les en zoveel meer als mogelijk. Scholen kunnen ervoor kiezen om op externe locaties les te geven, zoals sportzalen of kerken, op basis van dezelfde voorzorgsmaatregelen als in de school.

Het Oosterlicht College (Nieuwegein en Vianen) heeft voor de vakantie al aan ouders en leerlingen laten weten langer de tijd te nemen - om een en ander eerst goed uit te zoeken. "We willen voorkomen dat we het al binnen een week weer moeten herzien", zegt rector Gert Munters.

Spoorwegmuseum

De scholen staan voor verschillende uitdagingen. Leerlingen in het voortgezet onderwijs mogen vanaf 1 maart weer naar school, maar moeten wel anderhalve meter afstand houden van elkaar en van het onderwijspersoneel. Daar is in sommige gevallen extra ruimte voor nodig. Scholen hopen dat leegstaande gebouwen daarbij soelaas kunnen bieden. Bioscopen, de Jaarbeurs en bijvoorbeeld het Spoorwegmuseum worden genoemd, maar vooralsnog is geen van die plekken definitief bevestigd als uitwijklocatie.
"De gemeente en schoolbesturen zijn afgelopen week hard aan het werk geweest om benodigde locaties voor anderhalvemeteronderwijs te inventariseren", laat een woordvoerder van de gemeente Utrecht weten. "Er zijn veel tips binnengekomen, en we zijn nu bezig met het matchen van vraag en aanbod." Voor hun eerste schooldag hoeven leerlingen nog niet te rekenen op een weerzien met hun klasgenoten in bijvoorbeeld een bioscoop. De gemeente verwacht pas komende week een en ander rond te krijgen.

Fysiek en digitaal onderwijs

Naast een eventueel gebrek aan ruimte, zijn er andere problemen. "We gaan maandag eerst digitaal met collega's in gesprek om te kijken of ze zich veilig voelen", laat Munters van het Oosterlicht College weten. "Het is voor docenten ook een enorme uitdaging om het fysieke en het digitale onderwijs tegelijkertijd te combineren. Terwijl je dus de ene helft van de klas fysiek aan het lesgeven bent, moet je je ook richten op het digitale gedeelte. Hoe gaan we ervoor zorgen dat het digi-onderwijs niet aan kwaliteit inlevert? Het vraagt, kortom, een hoop van ons."
De veertien Utrechtse scholen die onder de NUOVO scholengroep vallen, beginnen vanaf komende maandag in elk geval wel met tenminste één dag fysiek onderwijs per week voor alle leerlingen. "We gaan het gewoon regelen", zegt woordvoerder Bram Donkers. "Maar we realiseren ons dat het niet optimaal is. Het is een flinke puzzel."

Hoge werkdruk

Die enorme puzzel maakte ook dat de leerlingen niet voor het weekend al hun roosters konden krijgen, zegt Donkers. Het was hard werken om alles rond te krijgen. "Veel mensen hebben hier de afgelopen dagen hun vakantie voor opgegeven. Vanaf woensdag, na de persconferentie, konden we natuurlijk pas aan de slag. Gelukkig hadden we sommige scenario's van tevoren wel uitgedacht."
Ook Donkers ziet dat de leraren moeite hebben met de combinatie van fysiek en afstandsonderwijs. "Dat is eigenlijk een dubbele baan, en docenten hadden al met zo'n hoge werkdruk te maken. We hadden graag afscheid genomen van het digitale onderwijs, maar de realiteit is dat het nog wel even blijft bestaan, ik vermoed nog wel tot de zomervakantie. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat we vanaf maandag ook weer kunnen gaan beginnen met het fysiek onderwijs en dat we dat langzaam kunnen uitbouwen, zodra er nieuwe locaties bekend worden."

Musea

En klopt het gerucht dat de leerlingen binnenkort misschien wel in het Spoorwegmuseum hun lesboeken kunnen openslaan? "Ik mag er echt nog niks over zeggen", lacht hij. "Maar ik kan wel bevestigen dat schoolleiders op dit moment bij diverse musea aan het kijken zijn naar de mogelijkheden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.