Café-eigenaar zet grafsteen op bekende Utrechtse voetgangersrotonde

© Richard den Hartog
UTRECHT - "De voetgangersrotonde staat er nu eenmaal, maar kan het misschien wat aantrekkelijker voor de bezoekers van de stad?" Café-eigenaar Richard den Hartog kijkt al bijna een jaar uit op de voetgangersrotonde in het centrum van Utrecht. Hij heeft de rotonde al paar keer een metamorfose gegeven. Dit keer brengt hij een ode aan de horeca en detailhandel in de binnenstad.
De deze week aangebrachte, sombere beplanting, gaf hem het idee een grafsteen te plaatsen met de tekst 'RIP horeca, detailhandel Utrecht 2021'. "De detailhandel en horeca hebben het écht zwaar." De cafébaas wil de moeilijkheden van de Utrechtse ondernemers onder de aandacht brengen. "Niet alleen van mijn eigen club, de winkeliers, die hebben het ook zwaar. Er vallen veel collega's om."
De voetgangersrotonde bij de Mariaplaats ziet er nu zo uit.
De voetgangersrotonde bij de Mariaplaats ziet er nu zo uit. © Richard den Hartog
De eigenaar van café restaurant 't College is al bijna een jaar dicht. En al die tijd, kijkt hij uit op de voetgangersrotonde. Echt nuttig is het niet, als je 't hem vraagt. "Het is een hartstikke leuk idee, maar het heeft weinig zin. Je kan mensen wijzen om de juiste kant op te lopen, maar een stukje verder kan je geen afstand houden. Wat maakt het dan uit?" vraagt hij zich hardop af.
Vorige zomer wilde Den Hartog een 'extra terras' openen, in de rotonde. "De tafel was mooi gedekt, met wijnglazen en al." De ondernemer had er ook een vergunning voor aangevraagd, toen de terrassen nog open waren, maar dat feest ging niet door. "Ik mocht daar jammer genoeg niet gaan bedienen van de gemeente."
Afgelopen zomer bouwde Den Hartog zijn tweede terras in de rotonde.
Afgelopen zomer bouwde Den Hartog zijn tweede terras in de rotonde. © RTV Utrecht / Evie Westland
Van mede-ondernemers in de stad krijgt Den Hartog positieve reacties. "Collega's vinden het een leuke actie." De grafsteen staat er niet permanent. "'s Ochtends zet ik de steen op de rotonde en als de winkels dicht gaan, haal ik 'm weer naar binnen." Van de gemeente heeft Den Hartog nog niets vernomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.