Klimaat belangrijk verkiezingsthema in Utrecht, veel zwevende kiezers in de regio

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De meeste kiesgerechtigde Utrechters willen wel naar de stembus, maar welke partijen daarvan profiteren is nog lang geen uitgemaakte zaak. In ieder geval is klimaat in onze provincie een belangrijk verkiezingsthema. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Utrecht in samenwerking met Motivaction.
Uit het representatieve onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de Utrechters van plan is om te gaan stemmen. Slechts drie procent blijft thuis en negen procent denkt er nog over na. Vooral de nieuwe kiezers hebben er zin in: geen enkele jongere onder de 25 antwoordde met Nee.
De zwevende kiezers vormen kort voor de verkiezingen nog de grootste groep. Utrechters van 55 jaar en ouder weten het vaak al wel. De meeste twijfel heerst onder jongeren tussen 25 en 35 jaar. Van hen heeft bijna de helft nog geen keuze gemaakt.
Bij de respondenten die het al wel wisten kwam de VVD als winnaar uit de bus. Een op de acht Utrechters koos voor de partij van Mark Rutte, maar van de jongeren moet de premier het duidelijk niet hebben. Stemmers tot 35 jaar gaan liever voor GroenLinks, wijst de enquête uit. In de leeftijdscategorie tot en met 24 jaar staat die partij zelfs op eenzame hoogte. Ook ChristenUnie en SGP zijn bij de allerjongste kiezers opvallend populair.
De keuzestress wordt ook zichtbaar bij de vraag wat de Utrechters ervan vinden dat er zoveel partijen aan de verkiezingen deelnemen. De meesten vinden 37 kieslijsten echt te veel. Alleen bij de allerjongste groep kiezers vindt de helft het wel 'prima'. In ieder geval lijkt de grens nu wel bereikt. Vrijwel niemand wil nóg meer partijen op het stembiljet.
Klimaat, veiligheid, onderwijs en wonen zijn voor de respondenten de belangrijkste thema's waar een nieuwe regering werk van moet maken. Op een afstandje volgen armoede, koopkracht, ouderenzorg, polarisatie in de samenleving en criminaliteit. Het coronabeleid maakt de top-10 compleet.
Het thema pensioen verdeelt de Utrechters in twee kampen. Voor de kiezers tot 45 jaar speelt het nauwelijks een rol, terwijl het voor de 65-plussers het belangrijkste onderwerp van de verkiezingen blijkt te zijn. Ouderenzorg staat bij de senioren als tweede op het wensenlijstje. Het thema 'de positie van jongeren' scoort eigenlijk alleen hoog bij, je raadt het al, jongeren tot 25 jaar, en komt bij die leeftijdsgroep pas na onderwijs, wonen, klimaat en veiligheid.
De volgende graphic gaat over stemmen in tijden van corona. Klik of tik op het eentje, het tweetje en het drietje om te zien hoe de Utrechters de vragen hebben beantwoord.
Corona speelt dit jaar een belangrijke rol bij het stemgedrag van veel Utrechters. Bij bijna de helft heeft de aanpak van de crisis de politieke keuze beïnvloed. Bovendien mogen 70-plussers dit jaar hun stem per post uitbrengen en dat is voor het eerst in Nederland. Een op de drie deelnemers aan de enquête zou dat zelf ook wel willen, ook al zijn ze nog niet zo oud. Drie kwart heeft er vertrouwen in dat een stem in de brievenbus stoppen net zo veilig is als in een stembus.
Onderzoeksbureau Motivaction vroeg in opdracht van RTV Utrecht aan 654 inwoners van de provincie hoe zij over de komende Tweede Kamerverkiezingen denken. De enquête werd twee weken geleden gehouden.

Door de resultaten te 'wegen' vormt de steekproef een goede afspiegeling van de bevolking van Utrecht. Zo kunnen we met de antwoorden conclusies trekken die iets over de hele provincie zeggen.

Heb jij nog moeite met kiezen? Vul dan de Stemwijzer in en kijk hieronder eens of er toevallig een geschikte kandidaat bij jou in de buurt woont.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.