Verkeersbord weg: Soest ruziet over AP Hilhorstweg

SOEST - Onbekenden hebben zich gemengd in de actie van boer Wytze Nauta over de veiligheid van de A.P. Hilhorstweg. Die ligt tussen Soest en Amersfoort. De onbekenden namen een verkeersbord mee, dat bepaalt dat auto's niet op dat deel van de Hilhorstweg mogen komen. De onbekenden zijn het kennelijk niet eens met de actie van Nauta die de weg veiliger wil maken.
Het bord moet in de nacht van zaterdag op zondag verdwenen zijn, zo vermoedt Nauta. Hij heeft een biologisch pluimveebedrijf aan de weg. Eerder deze week werd zijn kat er doodgereden door een vrachtwagen, tot woede van de boer. De vrachtwagen mocht daar helemaal niet rijden, zo vermoedt hij. Er staat een bord dat de weg gesloten is, met uitzondering van bestemmingsverkeer.

Bestemmingsverkeer

Maar veel automobilisten trekken zich niets van het verbod aan. In een kwartier tijd komen er drie auto's voorbij. Aan dit deel van de weg zijn slechts twee adressen, waarvan Nauta er één is. De kans dat al dat verkeer bestemmingsverkeer is, is dus klein.
Eerder riep Nauta dat hij de weg dit weekend zou blokkeren, maar dat plan heeft hij ingetrokken. "Het vergt toch iets meer voorbereiding, dus dat gaan we volgend weekend, zaterdag en zondag doen." Het steekt de man dat de gemeente Soest het verbod om in te rijden niet handhaaft. Wat Nauta betreft wordt de weg bijvoorbeeld 's nachts wel opengesteld, als de gemeente maar de regels handhaaft.
"Op mijn bedrijf wordt wel gehandhaafd, ik had een paar karren in een weiland staan, en die moesten weg. De gemeente dreigde met een dwangsom." Maar verkeer op de weg kan zijn gang gaan. "Er reed hier laatst een Ferrari voorbij, mensen laten hier hun auto uit."

Blokkade

Op vrijdag plaatste hij een bord bij de weg, waarbij hij de vrachtwagenchauffeur cynisch bedankte voor het doodrijden van zijn kat. Hij kondigde toen ook zijn actie aan om de weg te blokkeren. Dat leidde tot een tegenreactie, het verbodsbord verdween. "Vorig jaar was er ook al een tegenactie. Toen hebben ze groot 80 km/u op het bord gekalkt." Er zijn dus duidelijk tegenstanders van de actie van Nauta.
Meerdere automobilisten komen voorbij
Meerdere automobilisten komen voorbij © Caspar Huurdeman
De man zou graag zien dat de gemeente het inrijden van de weg lastiger maakt: "De gemeente zou eigenlijk bij de kruising een grote punt moeten maken, zodat verkeer automatisch de bocht omgaat, en niet deze weg inrijdt." Ook hogere en meer verkeersdrempels zouden al een oplossing zijn. Maar gehoor krijgt hij tot nu toe niet bij de gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.