Historicus Peter Raedts (72) overleden

© Wikipedia
UTRECHT - In Utrecht is historicus Peter Raedts op 72-jarige leeftijd overleden. Hij gold als een autoriteit op het gebied van middeleeuwse geschiedenis en schreef onder meer 'De ontdekking van de middeleeuwen'.
Raedts werd in 1948 in Heerlen geboren als enig kind in een katholiek gezin. Na in Utrecht en Amsterdam te hebben gestudeerd, promoveerde hij aan de universiteit van Oxford op een proefschrift over de dertiende-eeuwse Engelse theoloog Richard Rufus van Cornwall.
Van 1983 tot 1997 was Raedts docent kerkgeschiedenis der Middeleeuwen en Reformatie aan de Katholieke Theologische Universiteit in Utrecht en daarna aan de Universiteit Leiden. In 1994 werd hij benoemd tot hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Ook volgde Raedts een opleiding tot priester, waarna hij ruim dertig jaar jezuïet was. Hij verliet de religieuze orde omdat hij naar eigen zeggen steeds meer moeite kreeg met de moraal en de dogma's van de kerk.
"Als het ging om zoiets als geboortebeperking, homoseksualiteit, de maagdelijke geboorte van Christus, week wat ik geloofde steeds vaker af van wat ik verondersteld werd te geloven. Daarbij was ik met mijn vijftig jaar de jongste van de groep en ik werd nog steeds behandeld als veelbelovende jongeman. Terwijl ik inmiddels hoogleraar was!", sprak Raedts in een magazine van de Radboud Universiteit.
Aan zijn standaardwerk 'De ontdekking van de middeleeuwen' werkte hij acht jaar lang. Het boek werd onder meer genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.