Schipper pont bij Eemdijk hoopt op veel recreanten: 'Als er maar genoeg mensen komen, dan blijft-ie varen'

BAARN - Als de pont over de Eem weer vaart, dan is de lente niet ver weg. Traditiegetrouw werden vanochtend op 1 maart de eerste reizigers bij Eemdijk weer overgezet. Het is dit jaar alleen wel even afwachten hoe druk het gaat worden. Door corona en de verbreding van de snelweg A1 is er mogelijk minder klandizie.
"Jammer genoeg wel", zegt schipper Evert Hoolwerf, die al 23 jaar aan het roer van de pont staat. "Vroeger hadden we nog wel eens wat sluipverkeer, maar dat is helemaal voorbij door de verbreding van de A1." De schipper schat dat er nog maar 10 procent van het woon-werkverkeer is overgebleven.

Fietsers en wandelaars

Het veer moet het nu vooral hebben van recreatief verkeer, maar dan moet het weer wel een beetje meewerken. "Ze kunnen ook nergens heen. Ze kunnen niet naar Spakenburg, alle restaurants zitten dicht en in het Gooi is alles dicht."
De uitbaters van het pontje zijn nog wel in overleg met de gemeente Bunschoten over een verlaging van het pachtgeld, maar daarover is nog geen uitsluitsel. Met mooi weer weten wandelaars en fietsers de pont nog wel te vinden en daarom blijft hij nog wel even varen, zegt Hoolwerf. "Als er maar genoeg mensen komen, dan blijft-ie varen."

Afzien

Op de eerste ochtend stonden er gelukkig al wel genoeg gegadigden. Een mevrouw in sportkleding zegt dat ze steevast de eerste overtocht van het seizoen meepakt. "Leuk, lekker aan de andere kant van de Eem even hardlopen; anders loop je alleen maar door de polder. Dit hoort er gewoon bij, die pont. Die vier maanden dat hij niet vaart vind ik gewoon afzien."
De pont vaart weer
De pont vaart weer © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.