Een jaar corona in Utrecht: hoe het begon in Houten

Gilbert Isabella, burgemeester van Houten en Annet Schut, RTV Utrecht.
Gilbert Isabella, burgemeester van Houten en Annet Schut, RTV Utrecht. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT/HOUTEN - Tijdens de eerste lockdown hadden verpleeg- en verzorgingshuizen nooit helemaal dicht gemogen. Dat zegt de burgemeester van Houten, Gilbert Isabella, in de eerste uitzending van 'Een man uit Houten', een nieuwe podcastserie van RTV Utrecht. "Eigenlijk is dat een zwarte bladzijde in het afgelopen jaar geweest."
"Ik kreeg huilende mensen aan de lijn, omdat ze niet bij hun vader of moeder mochten zijn. Achteraf gezien denk ik: dat is een besluit geweest dat we nooit hadden mogen nemen." Zelf is hij mantelzorger van een oude buurvrouw van 94 en heeft het ook meegemaakt: "Ik stond ook onderaan het raam naar een klein koppie te zwaaien en dacht: dit is niet goed, dit is echt niet goed."

Een jaar corona

Vandaag, op 2 maart 2021, is het precies een jaar geleden dat de eerste officiële coronabesmetting ook bij ons in de provincie vastgesteld werd: bij een man uit Houten. Een dag die Gilbert Isabella zich nog goed kan herinneren. "Ik kwam op zondag - een dag eerder - terug van een lang weekend Tel Aviv en ik werd 's avonds gebeld door de loco-burgemeester en kreeg toen te horen dat ik gebeld zou worden door de directeur van de GGD, omdat er een besmetting aan de hand was. Dus ik heb op maandag 2 maart mijn hele agenda leeggeveegd en de crisisorganisatie in het leven geroepen. En die crisisorganisatie heb ik nog steeds."
De tekst gaat onder de aflevering van de podcast door.

GGD

Ook bij de GGD in onze regio was het meteen alle hens aan dek. Tessa Rijntalder is vandaag de dag coronamanager in het bedrijf, een functie die een jaar geleden nog niet bestond. Ook zij weet nog goed hoe het er die dag aan toe ging: "Die dag kan ik me nog goed herinneren, we waren al vol in voorbereiding en in afwachting van de eerste besmettingen, dat bracht natuurlijk spanning met zich mee, want we wisten: na die eerste besmettingen gaan er nog meer volgen. Een soort grote golf die je op je af ziet komen, waarvan je nog niet weet waar die gaat eindigen."
In een jaar tijd groeide de GGD regio Utrecht immens. Rijntalder: "Elke medewerker die we in dienst hadden - van jeugdgezondheidszorg tot administratie - ging een rol spelen in dat coronabedrijf. Daar kan geen teambuilding tegenop, wat daar heeft plaatsgevonden." Nu is het bedrijf velen malen groter: "De reguliere GGD regio Utrecht bestaat uit ongeveer 750 medewerkers en op dit moment hebben we een coronabedrijf daarnaast opgezet en in dat coronabedrijf werken vandaag de dag 2200 uitzendkrachten, en nu met vaccineren schalen we dat nog met 250 medewerkers per week op."

Blijf testen

Ook tijdens deze periode van vaccineren benadrukt Rijntalder dat mensen zich moeten blijven laten testen, ook bij milde klachten: "Dat is echt van belang om het virus eronder te krijgen. Want ook al zijn we met vaccineren gestart, het virus is nog steeds van grote impact."

Heftig jaar

Gilbert Isabella en Tessa Rijntalder kijken allebei terug op een heftig jaar. Voor Rijntalder was de eerste periode een heftige tijd, waarin nog veel onzeker en onduidelijk was over het virus: "We hebben toen ook het klant-contact-centrum opgericht, waar meteen al heel veel verdrietige telefoontjes binnenkwamen van bezorgde mensen waarvan familieleden waren overleden. We hebben ook veel collega's gehad die in die tijd echt aangeslagen waren."
Ook burgemeester Gilbert Isabella belde veel. Iedereen uit Houten die een familielid verloor aan de gevolgen van het virus, werd gevraagd een telefoontje van de burgemeester op prijs te stellen. Eigenlijk iedereen zei 'ja', vertelt Isabella: "Meestal deed ik dat in het weekend, want het zijn niet de telefoontjes waarop je zit te wachten als burgemeester, maar die je natuurlijk wel doet vanuit je functie. En het waren allemaal ingrijpende telefoontjes en ik vond het dan niet prettig om bij wijze van spreken tien minuten later weer in een vergadering te moeten stappen. Dat vond ik een van de zwaardere onderdelen die dit hele proces met zich mee hebben gebracht."
Hoe het afgelopen jaar verder was voor Gilbert Isabella en Tessa Rijntalder kun je horen in de eerste aflevering van de nieuwe RTV Utrecht-podcast: Een man uit Houten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.