Weduwe en dochter vermoorde Mike Goedhart blijven ontkennen: 'Een stomp op zijn neus, ja. Maar hem doden?'

Grietje en Trui R. en Mark H., verdachten in de zaak rond Mike Goedhart die vorig jaar werd doodgeschoten.
Grietje en Trui R. en Mark H., verdachten in de zaak rond Mike Goedhart die vorig jaar werd doodgeschoten. © Nicole van den Hout
COTHEN/VINKEVEEN - In de rechtbank in Utrecht is de inhoudelijke behandeling van de moord op Mike Goedhart begonnen. Goedhart werd vorig jaar in de ochtend van 26 maart doodgeschoten bij zijn werkbusje in het woonwagenkamp in Cothen. De grote vraag in het strafproces is of de moordaanslag is beraamd door zijn vrouw, zijn dochter en haar vriendje.
Mikes vrouw Trui R. kwam net van het toilet toen vlak voor 7.00 uur de kogels in het rond vlogen. Eén kogel raakte de voordeur van hun woonwagen. Dochter Grietje stormde daarop in haar pyjama naar buiten en zag haar vriend Mark H. wegvluchten. "Ik deed het voor jullie, zodat jullie een normaal leven kunnen leiden!", zou hij hebben gezegd.

'Mishandeld en misbruikt'

Volgens het relaas van Trui (52) en Grietje (20) behandelde Goedhart hen slecht. Hij had vaak ruzie met Trui en sloeg haar dan. Grietje zegt dat ze door haar vader is mishandeld en misbruikt. De vriend van Grietje heeft bekend dat hij die ochtend de schutter was.
Mark H. (21) zegt dat hij uit zelfverdediging heeft gehandeld, maar uit geluidsopnames blijkt dat moeder en dochter onderling een plan hebben besproken om Goedhart om te brengen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft H. Goedhart in opdracht van Trui R. vermoord. Haar dochter Grietje zou hem het wapen hebben gegeven. Mark en Grietje zitten beiden nog vast. Trui werd in december vrijgelaten.

Met de dood bedreigd

Goedhart zou de relatie tussen Mark en Grietje niet hebben willen accepteren. Grietje zegt dat haar vader hen met de dood bedreigde. Mark zou niet van het misbruik hebben geweten en zou met Goedhart hebben willen praten over de mishandelingen. Grietje zegt dat ze voor haar vriend een vuurwapen regelde om zich te verdedigen als Goedhart gewelddadig zou worden.
De grote vraag in dit proces is of het drietal vooraf heeft besproken dat Mike Goedhart moest sterven. Er zou zijn gepraat over het vergiftigen van zijn koffie. Marks zus heeft verklaard dat Trui en Grietje Mark hadden gevraagd om bij Mike "een kogel door zijn kop te jagen". Mark zou hebben gezegd dat hij een "blaffer" nodig had, "want iemand wil mij poppen."
En dan zijn er nog de geluidsopnames van een getuige die met Grietje en Trui heeft gesproken. Te horen is hoe die vraagt: "Waarom heb je het haar vriendje laten doen? Je weet toch dat het dan bij haar uitkomt?" Maar moeder en dochter beweren dat ze zich van dat belastende gesprek weinig meer herinneren en houden vol dat er geen plan was om Goedhart te vermoorden.

Chaotische start

De eerste zittingsdag ging vanochtend chaotisch van start. Het aanvangstijdstip was niet bij iedereen goed doorgekomen. Daarna bleek dat de advocaat van Mark H. niet in de rechtbank aanwezig kon zijn. Hij zit in quarantaine, omdat zijn partner met het coronavirus is besmet. Hij volgt de zitting via een audioverbinding. De advocaat adviseerde zijn cliënt om niets over de zaak te zeggen zonder eerst met hem te overleggen.
De rechtbank besliste daarom dat de zaak tegen Mark H. pas volgende week donderdag inhoudelijk wordt behandeld. De hoofdverdachte bleef in de rechtszaal zitten terwijl de zaak tegen moeder en dochter werd voortgezet. De advocaten van Grietje en Trui denken dat Marks verklaringen volgende week haaks zullen staan op die van hun cliënten, en willen daar dan op kunnen reageren. De voorzitter van de rechtbank zei dat daardoor mogelijk nog een extra zittingsdag moet worden gepland.

Persoonlijke omstandigheden

Voor de zitting van vandaag was tijd ingeruimd om de feiten en de persoonlijke omstandigheden van de verdachten te bespreken. Ook kreeg de zus van het slachtoffer de gelegenheid om als nabestaande te spreken. Morgen wordt de strafeis van het Openbaar Ministerie verwacht.
Vrijdagmiddag staat ook een 28-jarige vrouw uit Vinkeveen terecht. Zij zou Grietje op een avond voor 1500 euro het moordwapen hebben geleverd. Trui zou een deel van het benodigde geld hebben gepind, zonder te weten waar Grietje het aan wilde besteden. De volgende morgen werd Goedhart voor zijn woning doodgeschoten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.