'Rutte en De Jonge' genieten van terrasje, prikstraat in Veenendaal open en 306 besmettingen

PROVINCIE UTRECHT - Dit is corona vandaag, ons dagelijkse blog over de pandemie. Hier vind je de laatste ontwikkelingen in de provincie Utrecht.

Horecaprotest

Café-restaurant De Generaal in Baarn is een van de horecazaken in het land die op ludieke wijze actievoert voor heropening van de terrassen. Het protest is morgen, maar twee bekende gezichten namen het er vandaag alvast van...
De Jonge en Rutte in de zon op een terras.
De Jonge en Rutte in de zon op een terras. © Caspar Huurdeman
Een groep van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland stelt morgen de terrassen weer op als protest. Er worden geen consumpties geserveerd.

Corona in cijfers

In de provincie Utrecht zijn het afgelopen etmaal 306 coronabesmettingen geregistreerd. Dat aantal is wat lager dan de afgelopen dagen. Het zijn er wel 16 meer dan vorige week maandag. Verder zijn in de provincie Utrecht 3 ziekenhuisopnames gemeld en 1 sterfgeval.
In steden Utrecht en Amersfoort kwamen er afgelopen etmaal de meeste positieve tests bij: 48 en 33. Relatief hebben de gemeenten Bunschoten, Montfoort, Lopik en Woerden momenteel de meeste besmettingen in de provincie Utrecht.
Landelijk nam het aantal besmettingen af naar 3826. De bezetting in de ziekenhuizen steeg naar 1911. Dat zijn er 53 meer dan zondag.

Eindelijk weer naar school

Het was vandaag eindelijk zover: na 2,5 maand alleen maar digitaal onderwijs te hebben gevolgd mochten middelbare scholieren en mbo'ers weer de klas in. Minister Slob nam een kijkje bij het Broeckland College in Breukelen.
Minister bezoekt Broeckland College

Vierde prikstraat in regio Utrecht open

In Veenendaal opende vandaag een nieuwe vaccinatiestraat in een voormalig pand van Seats and Sofas. Hier wordt zeven dagen per week van acht tot acht uur geprikt. Morgen verricht burgemeester Gert-Jan Kats de officiële opening. De vaccinatiestraat in Veenendaal is de vierde in regio Utrecht. Houten, Utrecht en Amersfoort hebben er al een.

Stemmen in coronatijd

Het uitbrengen van je stem kost je door corona meer tijd, maar als de stemlokalen slim worden ingericht hoeven ze nog geen half uur langer open te blijven. Dat heeft de Universiteit Utrecht met speciale software berekend.
Onderzoekers simuleerden welke invloed de coronamaatregelen hebben op de procedure in de stemlokalen. UU-informaticus Roland Geraerts: "Het ministerie had eerst een stemlokaaltje nagebouwd en testte met tien ambtenaren en een stopwatch hoe lang het hele stemproces duurde. Maar ze wilden toch meer zekerheid."

Veiligheidsberaad

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio gaat maandag tijdens de wekelijkse bijeenkomst in Utrecht vooral over versoepelingen van de coronamaatregelen.
De plannen van ondernemers om winkels en terrassen deze week te heropenen komen aan de orde, net als de 'routekaart' die het kabinet voor zich ziet om het beleid minder streng te maken als ziekenhuisopnames en besmettingen dat toelaten. Veel burgemeesters willen dat er sneller meer mag in de buitenlucht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.