Groot datalek ticketsite bevat namen en bankrekeningnummers bezoekers Dierenpark Amersfoort

Archief
Archief © DierenPark Amersfoort
AMERSFOORT - Door een groot datalek bij ticketwebsite Ticketcounter liggen de persoonlijke gegevens van bezoekers van DierenPark Amersfoort op straat. Het gaat om namen, adresgegevens en soms ook bankrekeningnummers van mensen die tussen juli 2018 en augustus vorig jaar een bezoek brachten aan de dierentuin. De informatie is nu in handen van een hacker die er zeven bitcoin voor wil hebben, oftewel 282.567 euro.
Het datalek ontstond door een menselijke fout van ticketprovider Ticketcounter. Dat bedrijf doet de kaartverkoop voor Dierenpark Amersfoort, maar ook voor andere organisaties als Diergaarde Blijdorp en de Apenheul.
Er zijn namen, mailadressen, telefoonnummers, adressen en geboortedata gelekt. Als er met iDeal is betaald, ligt ook het bankrekeningnummer op straat. Bezoekers die in de periode waar het om gaat een ticket hebben gekocht, krijgen een mail van Dierenpark Amersfoort.
Wat er is gebeurd, is volstrekt onacceptabel.
Dierenpark Amersfoort in reactie op website

'Volstrekt onacceptabel'

Dierenpark Amersfoort laat in een reactie op de website weten boos te zijn: "Wat er is gebeurd, is volstrekt onacceptabel. Wij betreuren deze situatie dan ook enorm en bieden hierbij onze excuses aan mede namens onze partner Ticketcounter."
Een woordvoerder voegt telefonisch toe dat de dierentuin zijn best doet alle betrokkenen op de hoogte te stellen: "We zijn nu bezig iedereen die het raakt zo goed mogelijk te informeren, dus we hebben er een mailing uit gedaan, een pagina op de website gemaakt en we zijn langer telefonisch bereikbaar voor vragen."

Pretparken, dierentuinen, musea

Ticketcounter helpt naar eigen zeggen vooral 'pretparken, dierentuinen, musea en evenementenorganisaties'. In deze regio is Dierenpark Amersfoort vooralsnog het enige bekende slachtoffer. Het Centraal Museum en Spoorwegmuseum in Utrecht, Nationaal Militair Museum in Soesterberg en Dierenpark Ouwehands in Rhenen laten bij navraag van RTV Utrecht weten met een ander ticketingsysteem te werken.

'Rubus' wil bitcoin

Ticketcounter-directeur Sjoerd Bakker bevestigt tegen RTV Utrecht dat het bedrijf wordt afgeperst door een hacker die geld wil zien voor de teruggave van de gegevens.
"De hacker heet Rubus en heeft een Portugees nummer en een foto van Navalny," zegt Bakker. De hacker wil zeven bitcoin hebben, wat neerkomt op zo'n 282.000 euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.