Eindelijk weer naar school en dat was even wennen: 'Ik ben wel moe nu'

BREUKELEN - Na tweeënhalve maand digitaal onderwijs mochten de middelbare scholieren en mbo's weer open. Minimaal een keer per week en op anderhalve meter afstand van klasgenoten en leraren. Maar om dat te regelen, is er veel meer ruimte nodig. En dat blijkt in de praktijk lastig.
"Het was fijn om mijn vrienden weer te zien", vertelt de 12-jarige Monib. Hij mocht na de maandenlange lockdown weer naar het Broeckland College, een vmbo in Breukelen. Dat was wel een beetje wennen. "Ik ben blij dat het een korte schooldag is, want ik moest weer vroeg op. Ik ben wel moe nu."
Ook Justin (12) vond het gezellig om zijn klasgenoten weer te zien. "Het was wel leuk thuis, maar ik leer beter als ik de docenten in het echt zie. Thuis ben je sneller geneigd om je telefoon of Playstations te pakken."
Monib en Justin mochten weer naar school

Minister op bezoek

Vandaag kwam minister Arie Slob naar het Broeckland College om te kijken hoe het daar is geregeld. "Mooi om de blije docenten en leerlingen hier te spreken. En goed dat deze school er alles aan gedaan heeft om alle ruimtes zoveel mogelijk te benutten."
Minister Slob over het Broeckland College in Breukelen

Voorbereidingen

"Het is een drukke voorbereiding geweest. De grootste uitdaging is de roostering en zorgen dat de lokalen in orde zijn", vertelt directeur Guido van Hoek van het Broeckland College in Breukelen. "We hebben organisatorisch gekeken wat er mogelijk was. Het uitgangspunt was om leerlingen uit alle jaren weer zoveel mogelijk op school te krijgen."

Maatregelen

De school past de 1,5-metermaatregel toe, er worden - net als voor de lockdown - mondkapjes gedragen en uiteraard moeten de handen regelmatig worden gewassen. Ook wordt gewerkt met een buddy-systeem. "Dat betekent dat elke leerling naast een vaste klasgenoot zit. Daarnaast heeft elke klas een vast lokaal."
Schooldirecteur: 'Dit is goed voor de leerlingen en de docenten'
Het Broeckland College is nog niet helemaal open, maar de leerjaren 1 tot en met 3 kunnen nu weer twee dagen naar school. "We vinden dit heel fijn. Het is voor de kinderen goed en voor de docenten ook", zegt Van Hoek. Met de docenten blijft hij in gesprek om te kijken hoe zij tegenover onderwijs in coronatijd staan. "Maar het overgrote deel is blij."
Dat de minister op bezoek kwam, deed de schooldirecteur goed. "Goed om te zien hoe hij met leerlingen en docenten in gesprek is gegaan en de tijd voor ons nam. Een mooi moment."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.