RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Geld verdienen met het zonneveld om de hoek, in Cothen kan dat nu

1/2
COTHEN - Voor vijfhonderd euro kunnen inwoners van Cothen een aandeel kopen in het eerste zonneveld van de gemeente Wijk bij Duurstede. Vandaag begint de inschrijving voor deelname in Zonnepark Cothen waarbij omwonenden van het veld vol collectoren en inwoners van de gemeente in het zonnepark kunnen investeren. Op die manier profiteert de directe omgeving van de energietransitie.

Eerste zonnepark Wijk bij Duurstede in de verkoop


Dertigduizend zonnecollectoren moeten in 2022 op een groot weiland ten zuiden van het dorp liggen. In 2018 heeft ontwikkelaar Sunvest een verzoek bij de gemeente Wijk bij Duurstede ingediend. De lokale energieaanbieder EigenWijkse Energie Co÷rporatie is vanaf het begin betrokken geweest bij de planvorming. Zij vonden het belangrijk dat een deel van winst naar inwoners zou gaan.

"Je moet het zonneveld zien als een taart. Een deel van de opbrengst is voor de bank, een deel voor de ontwikkelaar en een deel voor de boer van wie het land is. Maar er is ook een deel voor de inwoners!", zegt Serida van der Meer van de lokale co÷rporatie. Cothenaren staan vooraan in de rij bij de inschrijving voor dit park, ge´ntereseerden uit andere kernen zijn daarna aan de beurt.

De EigenWijkse Energie Co÷rporatie heeft 500 obligaties te verkopen, van 500 euro per stuk. Naar verwachting levert de investering vier procent rendement op over een looptijd van 15 jaar. Ook komt er geld voor een omgevingsfonds waarmee andere duurzame projecten in de gemeente kunnen worden betaald.

Geld in de gemeenschap
Voor bestuurders die betrokken zijn bij de energietransitie is het een grote wens dat de opbrengsten van wind- en zonneparken de omgeving ten goede komen. RES voorzitter van de U16 en wethouder Rob Jorg (VVD) van gemeente Utrechtse Heuvelrug zei eerder al: "Dan is elke omslag van een wiek niet vervelend, maar ping-ping-kassa!" In Renswoude bijvoorbeeld probeert een ondernemer met die gedachte een windmolen te realiseren.

Voor Wijk bij Duurstede is Zonnepark Cothen de eerste van vier parken. De overige drie worden de komende jaren ontwikkeld, ook daar moeten inwoners een deel van de winst kunnen oogsten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -