Bunnik, Houten, en Utrechtse Heuvelrug zeggen windmolensamenwerking (nog) niet op

Windmolens langs de A27 in Houten.
Windmolens langs de A27 in Houten. © RTV Utrecht
WIJK BIJ DUURSTEDE/HOUTEN - Bunnik, Houten en Utrechtse Heuvelrug verbinden nog geen harde conclusies aan de bekendmaking van Wijk bij Duurstede dat het geen ruimte vrijmaakt voor windmolens op haar grondgebied. De vier gemeentes trokken tot voor kort samen op in de zoektocht naar goede plekken voor windenergie. Maandag maakte Wijk bij Duurstede opeens bekend dat het college van b en w daar geen plek voor windmolens zal vrijmaken.
Wijk bij Duurstede trok een half jaar samen met Bunnik, Houten en Utrechtse Heuvelrug op in de zoektocht naar goede plekken voor windmolens. Daarvoor werden enquêtes, internetpeilingen en gespreksavonden gehouden. Naar aanleiding daarvan concludeerde wethouder Marchal dat er voor windmolens geen plek is in in zijn Wijk bij Duurstede. "Als ik hoor welke dingen er allemaal langskomen, en hoeveel reuring het geeft, en de tijdsdruk die heel groot is waarop we in het restverband iets moeten aanleveren. Dan hebben wij als gemeente moeten zeggen: we moeten een pas op de plaats maken."
Maandagmiddag hebben de wethouders van Bunnik, Houten en Utrechtse Heuvelrug overlegd over hoe zij de toekomst met Wijk bij Duurstede voor zich zien na de bekendmaking van wethouder Marchal. En de samenwerking gaat gewoon door, lijkt de conclusie.
"Dit gezamenlijke participatieproces is gestart in de zomer van 2020. Deze samenwerking zetten we voort", laat wethouder Hilde de Groot (GroenLinks) van Houten namens de drie gemeentes weten. Bunnik, Houten en Utrechtse Heuvelrug zeggen dat het aan iedere gemeente is om haar eigen conclusies te trekken. De drie kijken wel uit naar een naderende discussie over dit onderwerp in de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede.
Het is dan ook nog helemaal niet zeker dat er geen windmolens in Wijk bij Duurstede komen. De provincie Utrecht heeft al laten weten dat er windmolens bij moeten. En de provincie kan bezwaren van gemeentes naast zich neerleggen. Maar wethouder Marchal hoopt dat het provinciehuis wil onderhandelen: "We hebben een gezamenlijke uitdaging als regio en daar willen wij ons steentje aan bijdragen. Maar dat kan niet alleen maar, een beetje gechargeerd, zijn: de woningbouw in het stedelijke gebied en de windmolens in het landelijke gebied. De provincie zal daar ook moeten bewegen."
Maar de wethouder uit Wijk bij Duurstede realiseert zich dat het laatste woord over de kwestie nog lang niet is gezegd. "Ik moet mijn hand niet overstrekken: dus zeg nooit nooit. Ik loop al 27 jaar mee en ik heb de discussie al drie keer gevoerd. En hij zal nog best een keer terugkomen."
En de eerstvolgende keer dat die discussie terugkomt, is al snel: het onderwerp staat voor volgende week maandag op de agenda van de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.