RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

FieldLab en Guido Weijers wijzen minister terecht: 'Ik leg het Hugo de Jonge graag eens uit'

UTRECHT - FieldLab Evenementen, de organisator van de proefvoorstelling van Guido Weijers, is wél tevreden over het aantal bezoekers dat zich achteraf op corona heeft laten testen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid uitte gisteren kritiek op het onderzoek, omdat de opkomst vijf dagen na de het evenement in Utrecht maar tachtig procent was.

Hoofdonderzoeker Andreas Voss van FieldLab zegt rond de cabaretvoorstelling genoeg informatie over het gedrag van de bezoekers is verzameld. De test na vijf dagen was niet nodig voor het onderzoek en alleen bedoeld om de kans te verkleinen dat het virus eventueel via een besmettelijke deelnemer verspreid zou worden. Voor zover bekend was onder de bezoekers van het Beatrix Theater niemand besmet.

'Niet goed voor effectiviteit'
Coronaminister De Jonge noemde het voor de "effectiviteit van dit FieldLab-evenement" niet goed dat een op de vijf bezoekers zich niet na vijf dagen heeft gemeld voor een coronatest. Hij trekt om die reden de conclusies van de proef in twijfel.

"Ik begrijp dat minister De Jonge graag 100 procent deelname aan de test op dag vijf wil zien, maar heel eerlijk: wij zijn juist tevreden met een opkomst van bijna 80 procent bij een tweede test", reageert Voss. "Die test mogen wij niet verplicht stellen. Het is een dringend verzoek aan mensen die de beloning reeds hebben ontvangen. Zij moeten uit het gehele land voor deze test naar één van de vier door ons aangewezen locaties in Nederland - nota bene alleen op de donderdagmiddag."

Niet van belang
Volgens Voss is de test op de vijfde dag na het evenement niet van belang voor het succes van de evenementen, en voor "de kwaliteit van de verzamelde data en het risicomodel dat eruit wordt afgeleid". "Het is uitsluitend opgenomen om mogelijke verspreiding via een besmettelijke deelnemer te verlagen. Alle FieldLab-resultaten zijn op basis van contacten, gedrag en risicoberekeningen. We doen dus een gedragsonderzoek en zijn onder meer geïnteresseerd in onderlinge contactmomenten en contactduur tijdens de evenementen. Die data, die we nu verzamelen, boeten niet in aan kracht."


Ook Guido Weijers reageerde op Twitter op de uitspraak van De Jonge. Hij benadrukte dat alle bezoekers van tevoren getest zijn en dat een deel ter plaatse voor de tweede keer is getest. "80 procent heeft zich een week later nog eens laten testen. Van de overige 20 procent zijn bij GGD nul meldingen van besmetting binnengekomen", schrijft Weijers. "Ik leg het Hugo de Jonge graag eens uit. Als hij durft."

Tweede proefevenement
De show van Weijers op 20 februari was het tweede proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid. De show was niet alleen de eerste theatervoorstelling in maanden die weer doorging, maar ook de eerste waarin weer meer dan dertig toeschouwers welkom zijn. In de aanloop naar de voorstelling in het Beatrix Theater werden vijf mensen positief getest. Die mochten daarom niet aanwezig zijn bij het evenement.

Ook bij het eerste Fieldlab-evenement, een congres in hetzelfde theater, waren geen mensen besmet met het virus. De zondag na de theatervoorstelling werd als proefevenement ook een voetbalwedstrijd tussen NEC en De Graafschap met publiek georganiseerd. Daarvan volgt nog de uitslag van de coronatesten. De komende tijd worden nog meer evenementen georganiseerd, waaronder een concert in de Ziggo Dome en een festival op het Lowlands-terrein.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -