RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dijkcontrole van de Lekdijk na hoogwater

PROVINCIE UTRECHT - Met hun blik vooral naar beneden gericht liepen zestien medewerkers van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden vandaag over de Lekdijk. Ze controleren van Amerongen tot aan Schoonhoven in totaal 55 kilometer dijk. De dijkcontrole wordt twee keer per jaar gehouden om in de gaten te houden of de waterkering nog in goede staat is.

De controleurs lopen in tweetallen een stuk van zes kilometer. Zo maken ze een hele gedetailleerde analyse van alle beschadigingen aan de dijk. Dit is van extra belang na de afgelopen periode van hoogwater en ijs. "Door het hoogwater kan drijfvuil - boomstammen en plantenresten - tegen de dijk komen te liggen", vertelt een woordvoerder van het waterschap.

Dat zorgt voor verstikking van de grasmat: een belangrijk onderdeel van de dijk. De grasmat bestaat uit wortels. Hoe rijker de grasmat aan soorten grassen en bloemen is, des te beter de doorworteling en dus de weerstand van de dijk is. "Als de grasmat kaal is, spoelt de waterstroom de klei heel gemakkelijk weg. Dan gaat het van kwaad tot erger", zegt de woordvoerder.

De inspecteurs letten bij de controle verder op zaken als scheuren of verzakkingen, schade door gravende dieren en waar op een andere manier de waterkering wordt be´nvloed, zoals (vallende) bomen op de dijk.

Mollen
Van alles wat de dijk kan bedreigen, wordt een aantekening gemaakt. Die meldingen komen binnen bij Renske Anema van het waterschap. Zij bekijkt waar direct wat mee moet gebeuren, of wat nog even kan wachten.

Een van de meldingen die ze vandaag kreeg gaat over mollen. Sommige kolonies zitten verder van de dijk af, maar door het hoge water van de afgelopen periode zijn ze de dijk op geklommen. En ook daar moet het waterschap alert op zijn, legt Anema uit. "Wanneer deze kolonies voor teveel schade aan de grasmat zorgen, moeten ze worden geruimd", legt ze uit.

In het najaar wordt de volgende controle gehouden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -