RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Groot aantal stoornissen bij verdachte moordzaak Mike Goedhart, deskundigen oneens over beste behandeling

COTHEN/VINKEVEEN - De tweede dag van het proces tegen de drie hoofdverdachten van de moord op Mike Goedhart draaide vanochtend om de persoonlijke omstandigheden van Mark H., de vriend van de dochter van het slachtoffer. Hij heeft bekend dat hij Goedhart op 26 maart vorig jaar bij zijn woonwagen in Cothen heeft doodgeschoten.

Volgens het Openbaar Ministerie is Mark H. tot moord aangezet door Goedharts dochter Grietje en zijn vrouw Trui.

De deskundigen hebben een lange lijst aan stoornissen bij H. vastgesteld, maar ze zijn het oneens over de straf en behandeling die voor hem het meest geschikt zou zijn. De vraag is of hij volgens het jeugdstrafrecht of het volwassenen strafrecht berecht zou moeten worden.


Waslijst aan stoornissen
Volgens de twee psychologen en de psychiater die hem hebben onderzocht zijn de vele stoornissen van Mark H. onder meer het gevolg zijn van zijn problematische jeugd. Hij heeft autisme, borderline, PTSS en een anti-sociale gedragsstoornis. Mark H. is opgegroeid zonder vader, werd veel gepest en werd al jong uit huis geplaatst in een jeugdinstelling. Ze vonden geen aanwijzingen voor een verstandelijke beperking.

Volgens GZ-psycholoog Stolk en jeugd- psychiater Broekman is zonder behandeling de kans op herhaling groot, omdat het voor Mark normaal is om een vuurwapen mee te nemen om confrontaties aan te gaan en problemen op te lossen. De psycholoog en psychiater adviseren om op Mark H. het volwassenenstrafrecht toe te passen.


Kwetsbaar
Mark is volgens hen een kwetsbaar persoon die kopje onder gaat als hij door een PIJ-maatregel (jeugd-tbs) in een lang-verblijf-groep terecht komt. Volgens de psycholoog komt hij binnen die groep "onderaan de apenrots terecht, zoals zijn hele leven. Hij denkt anders en is heel kwetsbaar. Wat hij nodig heeft is individuele psychiatrische behandeling in een kliniek.

Forensisch psycholoog Ameling is het niet met de andere deskundigen eens. Hij stelt dat Mark H. nog heel erg denkt als een kind en nog een eigen identiteit moet ontwikkelen. Volgens Ameling zou Mark volgens het jeugdstrafrecht moeten worden beoordeeld. Het volwassenenstrafrecht zou onterecht worden toegepast, omdat dat beter pas bij de behandeling.


Hoe verder?
De achtergrond van Mark H. zal op donderdag 11 maart opnieuw aan de orde komen. Dan is de inhoudelijke behandeling van zijn zaak en komt de officier van justitie met een strafeis. Zijn vriendin Grietje en haar moeder Trui krijgen dat later vandaag te horen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -