RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM eist cel voor weduwe en jeugd-tbs voor dochter Mike Goedhart voor medeplegen moord

COTHEN/VINKEVEEN - Het Openbaar Ministerie eist 14 jaar gevangenisstraf tegen weduwe Geertruida R. voor betrokkenheid bij de moord op haar man Mike Goedhart. Tegen dochter Grietje is 24 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs geŽist. Het OM ziet de twee als medeplegers van de moord, omdat zij volgens het OM samenwerkten in een complot om hem te doden.

Formeel worden de vrouwen verdacht van 'moord in vereniging'. Het OM vindt bewezen dat de twee samen met Grietjes vriend Mark H. het neerschieten van Goedhart al dagen van tevoren hadden voorbereid. Dat blijkt volgens het OM onder meer uit opgenomen gesprekken die Trui en Grietje na de moord met een kennis voerden. "Hier is bewust en planmatig gehandeld. De verdachten zijn samen opgetrokken in een min of meer afgestemd plan", betoogde de officier.


Lees ook: Weduwe en dochter vermoorde Mike Goedhart blijven ontkennen: 'Een stomp op zijn neus, ja. Maar hem doden?'

Van achteren neergeschoten
Volgens Grietje en Mark was het de bedoeling om Mike Goedhart te confronteren met het mishandelen van zijn kinderen en schoot Mark uit zelfverdediging. Maar volgens het OM is het slachtoffer drie maal door een kogel geraakt. "De kogels kwamen van achteren. Het was de bedoeling om hem neer te schieten en niet om een goed gesprek met hem te hebben", concludeert de officier van justitie.

Grietje R. en Mark H. probeerde allebei dagen voor de moord een wapen te regelen, zegt het OM. Daarvoor benaderden de twee meerdere mensen. Uiteindelijk kreeg Grietje de avond voor de moord het moordwapen in Cothen overhandigd door een vrouw uit Vinkeveen. Uit telefoongegevens blijkt dat Mark H. toen ook in de buurt was. Grietje pinde die avond verschillende keren in totaal 1500 euro om het wapen te betalen.


Een half uur na de moord wiste Grietje alle gegevens op de telefoon van Mark H., stelt het OM. Met een speciale app zette zij volgens de officier de fabrieksinstellingen terug, omdat te voorkomen dat de politie belastende berichten op het toestel zou vinden.

Motief
Volgens het OM mishandelde Mike Goedhart zijn vrouw en kinderen en werden zijn dochters door hem seksueel misbruikt. De agressieve Goedhart zou fel tegen de relatie van zijn dochter met Mark H. zijn geweest. En zou Mark en ook zijn eigen dochter hebben mishandeld en met de dood bedreigd. Het lijkt waarschijnlijk dat dit het motief voor de moord is geweest, maar daarvoor is volgens het OM geen hard bewijs.

Ook de advocaat van Grietje beschreef in zijn pleidooi het schrikbewind dat Goedhart op zijn gezin uitoefende. Volgens de advocaat was moeder Trui zo bang voor haar man dat ze niet naar de dokter durfde te gaan als ze door hem door de woonwagen was geschopt en geslagen. Desondanks bleven moeder en dochter van hem houden en zouden ze hem nooit hebben gewild, zegt de raadsman.


Stoornissen en verstandelijke beperking
Gedragsdeskundigen adviseren een langdurige gedwongen behandeling voor Grietje. Opgroeien in bedreigende omstandigheden hebben bij haar een anti-sociale gedragsstoornis en ontwikkelingsachterstand veroorzaakt. Niet behandelen zou risico op gewelddadig gedrag in de toekomst verhogen. Voor langdurige behandeling is jeugddetentie met PIJ-maatregel de enige optie voor Grietje, zegt het OM.

Bij moeder Trui zijn een licht verstandelijke beperking en een anti-sociale gedragsstoornis vastgesteld. Zij is volgens deskundigen licht verminderd toerekeningsvatbaar. Na het horen van de zware strafeis voor het medeplegen van de moord op haar man reageerde zij enorm geschrokken, maar zij wilde er verder niets over zeggen.

Mark H. volgende week voor rechter
Het proces wordt komende vrijdag vervolgd met het pleidooi van de advocaat van Trui. Dan komt ook de vrouw voor de rechter die het vuurwapen zou hebben geleverd. De zaak tegen schutter Mark H. gaat volgende week donderdag verder. Dan hoort hij ook zijn strafeis.

De rechtbank neemt daarna ruim de tijd om tot een vonnis te komen. Ook krijgen de advocaten van Trui en Geertje nog de gelegenheid om te reageren op de zaken die volgende week tijdens het horen van Mark H. naar voren komen. De sluiting van het onderzoek en de uitspraak staan gepland voor 9 april.

Lees ook: Groot aantal stoornissen bij verdachte moordzaak Mike Goedhart, deskundigen oneens over beste behandeling


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -