RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Roep om seniorenflats in IJsselstein: 'We wonen te groot'


IJSSELSTEIN - Bouw éérst voor de ouderen. Die oproep doet KBO in IJsselstein. Volgens de seniorenorganisatie zijn er in de stad te weinig appartementen voor mensen op leeftijd en wonen zij daarom vaak in een relatief groot huis. "Als senioren verhuizen, komen mooie woningen vrij voor starters of gezinnen", zegt voorzitter Kees Duijvelaar.

Els Hartog (69) en haar man willen verhuizen naar een appartement.


Woningmarkt vlottrekken
Het idee moet de vastgelopen woningmarkt vlottrekken. "Er is nu al een groot tekort aan betaalbare seniorenappartementen en er komen steeds meer senioren bij", aldus Duijvelaar. "Zij wonen vaak in een groot huis en willen best verhuizen naar een appartement, maar dat is er niet. Dat zal dus gebouwd moeten worden."

De lokale afdeling van KBO heeft 'de perfecte locatie' al op het oog: het Podiumterrein, een stuk groen in het hart van IJsselstein met winkels, restaurants en zorg om de hoek. "We zitten hier vlak tegen het stadje aan met alle voorzieningen die je maar kunt bedenken. Belangrijk is ook dat je hier een knooppunt hebt van het openbaar vervoer. Senioren zijn daar vaak op aangewezen."

Je moet senioren soms ook verleiden om te gaan verhuizen."
Kees Duijvelaar, voorzitter KBO IJsselstein

Het Podiumterrein is al bij de gemeente in beeld voor woningbouw. Er wordt ook gekeken naar een aantal andere locaties in de stad, maar volgens de seniorenbond is 'geen enkele plek in IJsselstein geschikter om te bouwen voor senioren dan het Podium'. Hier zijn de voorzieningen immers al dichtbij. "En je moet senioren soms ook verleiden om te gaan verhuizen", aldus Duijvelaar.

 Kees Duijvelaar op het Podiumterrein, waar volgens KBO seniorenwoningen moeten komen. Kees Duijvelaar op het Podiumterrein, waar volgens KBO seniorenwoningen moeten komen. | Foto: RTV Utrecht

Huis afbetaald
Ze laten immers vaak een huis achter, waar ze niet zelden goedkoop wonen door een afbetaalde hypotheek. "Je moet het aantrekkelijk maken, want het is een enorme stap om je vertrouwde huis te verlaten." Begeleiding bij de verhuizing vindt de bond dan ook belangrijk. "Zo kunnen senioren zelfstandig blijven wonen", staat in een eerder aangeboden petitie aan de gemeente.

Els Hartog is 69 en woont samen met haar man in een eengezinswoning. "Pas op de drempel", waarschuwt ze iedereen bij binnenkomst. "Dit is geen 'seniorproof' woning met al die trappen en opstapjes", legt ze uit. "Het is groot en we hebben veel slaapkamers. Het is veel werk om het bij te houden."

Dit is geen seniorproof woning met al die trappen en opstapjes."
Els Hartog (69), inwoner IJsselstein

Het echtpaar wil dan ook verhuizen naar een gelijkvloerse woning. "We zoeken een appartement of een huis met een slaapkamer beneden. In ieder geval willen we een grote woonkamer", vertelt de vrouw van het stel. "Er is alleen niks te vinden. Ik kijk altijd op Funda, maar vind niks geschikts. Appartementen zijn trouwens ook erg duur."

'Van studentenkamer naar bejaardenoord'
Volgens Kees Duijvelaar van KBO zijn er in IJsselstein veel meer senioren als de Hartogs. "Het zijn mensen van wie de kinderen het huis uit zijn en die met pensioen gaan of al zijn. Ze zijn klaar voor de volgende stap in hun wooncarrière. Je begint op kamers, dan ga je naar een flatje, een rijtjeshuis, misschien wel een twee-onder-een-kap. Dit zit tussen dat laatste en een bejaardenoord", zegt hij met een knipoog.

Vanavond praten lokale politici over het plan van KBO om woningen te bouwen voor senioren op het Podiumterrein.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -