RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Droogte voorbij in regio Vallei en Veluwe, grondwaterpeil begint zich te herstellen

PROVINCIE UTRECHT - De droogte op de Utrechtse Heuvelrug is voorbij, zegt waterschap Vallei en Veluwe. Lange tijd kampte de regio met een lage grondwaterstand door de droge zomer van 2020. Na maanden met neerslag heeft het grondwaterpeil zich nu hersteld, al is er nog wel enige tijd nodig voordat er ook weer buffers zijn opgebouwd voor komende zomer.

Met name in de lage gebieden heeft het grondwaterpeil zich inmiddels goed hersteld. In de hoge gebieden, zoals de zandgronden op de Utrechtse Heuvelrug is de droogte voorbij, maar is het waterpeil nog wel aan de lage kant, zegt het waterschap.

"De grondwaterdaling is gestopt en begint zich nu te herstellen", vertelt Marja Reijnders van Waterschap Vallei en Veluwe. "Maar de regen die een paar maanden geleden is gevallen, bereikt nu pas het grondwater." Hier is dus sprake van een vertraagd effect.

Het is lastig om hellingen en hoge zandgronden aan te vullen. De sneeuw zorgde voor een welkome aanvulling van het grondwaterpeil in deze gebieden. "Sneeuw infiltreert langzaam en loopt daarom minder snel de sloot in. Dat heb je vooral nodig op de zandgronden", vertelt Reijnders.

Achterstanden ingehaald
De achterstanden in de verschillende andere waterschappen in de regio lijken voor een deel te zijn ingehaald, meldt een woordvoerder Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. Hier hebben de regenachtige maanden voor gezorgd. Wel zijn er grote regionale verschillen. "Je wil een dusdanige buffer om mee de zomer in te gaan. Dit blijft dus koffiedik kijken, omdat je niet weet wat we aan neerslag kunnen verwachten de komende maanden", vertelt Alblas.

De natuur in de hooggelegen zandgebieden als de Veluwe is afhankelijk van regenwater. De bodem onder de Veluwe is de grootste zoetwatervoorraad van Nederland.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -