Utrechtse brigade helpt al 30 jaar pasgeboren zieke veulens: 'Het is intensief, je zit er soms acht uur naast'

PROVINCIE UTRECHT - De Veulenbrigade op het Utrecht Science Park is jarig. Dertig jaar geleden werden de eerste paardjes opgevangen en verzorgd door de organisatie. Maandag gingen de deuren weer open.
De Veulenbrigade is een intensive care-afdeling voor pasgeboren zieke of zwakke veulens. In de periode maart tot en met juni staan de medewerkers 24 uur per dag, zeven dagen per week klaar. Redenen voor een bezoek aan de Veulenbrigade kunnen zijn: problemen met drinken, plassen of staan, sloom of afwijkend gedrag of een slecht drinkend veulen met dunne mest.
Hoewel het doel hetzelfde is gebleven, zijn de middelen door de jaren heen veranderd. "Het is eigenlijk begonnen met het veulen in de hoek van de stal apart te zetten met strobalen", zegt paardeninternist Mathijs Theelen. "Inmiddels hebben we twee volledig uitgeruste intensivecarebedden voor veulens."
Veulenbrigade Utrecht viert dertigste verjaardag

Slechte afweer

Pasgeboren paarden hebben een relatief slechte afweer waardoor het van belang is dat er een opvang is voor hen. Mathijs Theelen legt uit: "Bij andere diersoorten vindt al veel verplaatsing van afweerstoffen plaats terwijl ze in de baarmoeder zitten, dat is bij veulens eigenlijk niet." Juist in de moedermelk zitten de afweerstoffen voor veulens waardoor het van levensbelang is voor hen om dit op een goede manier binnen te krijgen.
Als dit misgaat, komen de veulens bij de Veulenbrigade terecht. Per jaar zijn dat er zo'n 75 waarvan twintig veulens naar een intensivecareplek moeten.

Vrijwilligers

Studenten Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht ondersteunen de Veulenbrigade vrijwillig. Meike van Donk is zo'n brigadier: "Het kan wel intensief werk zijn, want je zit soms acht uur naast een veulen, maar je leert er heel veel van en het is leuk om te doen."
Om de Dierenbrigade nog dertig jaar te laten bestaan zijn vrijwilligers zoals Meike onmisbaar. "Het is aan hen te danken dat dit mogelijk is", zegt Mathijs Theelen. "Anders zou het te kostbaar zijn om 24 uur verzorging te bieden aan de veulens."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.