RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Hier en daar wat vragen, maar GGD tevreden over opkomst in vaccinatiestraat Veenendaal


VEENENDAAL - De GGD is tevreden over de opkomst in Veenendaal bij de eerste dag van de nieuwe vaccinatiestraat daar. Gisteren werden al een kleine tweehonderd prikken gezet, de komende periode zullen nog eens 450 prikken per dag volgen. "De opkomst is bijna 100 procent. Alleen een enkeling komt niet vanwege gezondheidsredenen", zegt Jaap Donker, directeur GGD regio Utrecht.

De vaccinatiestraat opende gisteren al de deuren, maar vandaag volgde nog een officieel momentje met de burgemeester en wethouder. De straat zal zeven dagen per week van 08.00 uur tot 20.00 uur geopend zijn.

Eerste prikken gezet bij nieuwe vaccinatiestraat Veenendaal


"Hallo, mag ik jullie wat vragen?" Een oudere man is aangekomen op het voormalige terrein van de Seats and Sofas, maar heeft nog niet kunnen ontdekken waar hij woensdag gevaccineerd zal worden. Zijn vrouw zit naast hem en is ook nieuwsgierig. "De prik zal hierbinnen gezet worden," antwoordt Astrid Bokhorst, manager advies & toerusting van de Nederlandse PatiŽnten Vereniging (NPV). De meneer geeft aan niet zenuwachtig te zijn en na een kort praatje groet hij en rijdt weer weg. "Kijk, wat hier gebeurde is heel mooi. Die meneer groet met 'veel zegen', daar kan je uit opmaken dat hij Christen is, maar hij laat zich gewoon vaccineren."

Vaccinatiebereidheid
Veenendaal ligt in de Biblebelt. Een aantal jaar geleden bleek de vaccinatiegraad in Veenendaal dan ook lager te zijn dan het gemiddelde van Nederland. Bij deze vereniging kunnen gelovigen terecht met vragen over verschillende onderwerpen. Zo ook voor vragen over vaccinaties.

Bokhorst verwachtte dat er vooral vragen zouden komen over of vaccineren toegestaan is als Christen, maar de vragen nu gaan verder dan dat. "Vaccins worden regelmatig ontwikkeld met behulp van langdurig doorontwikkelde cellen die oorspronkelijk afkomstig zijn van een geaborteerde foetus," legt Bokhorst uit, "als je voor het leven bent, dan vinden veel mensen het bezwaarlijk dat er in de voorgeschiedenis van het vaccin een abortus heeft plaatsgevonden. Daar krijgen we nu de meeste vragen over."

Bokhorst vermoedt dat de vaccinatiebereidheid onder Christenen dit jaar hoger is dan normaal. "Op dit moment zitten we natuurlijk midden in een pandemie en we zien dat meer mensen zich verantwoordelijk voelen om zich te laten vaccineren." De gemeente Veenendaal heeft zich afgelopen paar jaar ingezet om die bereidheid ook in hun gemeente toe te laten nemen. "We zijn in gesprek gegaan met verschillende partijen, zoals kerken en bijvoorbeeld verloskundigen. Doordat het een gespreksonderwerp is, zien we dat de bereidheid ook toeneemt."

De gemeente is nu al blij met de hoge opkomst en hoopt dat dat zo blijft. Toch vinden ze het wel heel belangrijk dat mensen niet gedwongen worden om zich te laten vaccineren en dat ze nog altijd zelf de keus in handen hebben. Ook de Nederlandse PatiŽnten vereniging vindt dat mensen zelf die verantwoordelijkheid moeten dragen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -