Kinderboerderij Haarzuilens baalt van betaald parkeren: 'Ontzettend pijnlijk'

© Facebook Geertjes Hoeve
UTRECHT - Kinderboerderij Geertje's Hoeve bij Haarzuilens zit met de handen in het haar. Het naastgelegen parkeerterrein is opeens afgesloten met een slagboom, wie daar een auto wil neerzetten moet parkeergeld betalen. Tot afgrijzen van Anne van Rijn, eigenaresse van de boerderij. "Ik voel me uitgebuit."
Het parkeerterrein was altijd gratis toegankelijk. Maar nu de provincie de grond voor het symbolische bedrag van 1 euro heeft verkocht aan Natuurmonumenten geldt een uurtarief van 1,75 euro.
Zo'n slagboom is niet gemoedelijk.
Anne van Rijn van Geertje's Hoeve
Zo'n tachtig procent van de mensen die daar parkeert, komt voor Geertje's Hoeve, zo schat Van Rijn. "Het doet ontzettend zeer dat iemand anders nu entree gaat heffen. Ons is gevraagd een open, laagdrempelige, gemoedelijke kinderboerderij te zijn. Zo'n slagboom is niet gemoedelijk."
Gesprekken met Natuurmonumenten leverden niets op. "Zij willen gewoon geld vangen", zegt Van Rijn. "Officieel staan ze in hun recht." Toch denkt ze dat het heffen van parkeergeld weinig zin heeft. "Verderop kunnen natuurliefhebbers gewoon gratis parkeren. Maar kom je Geertje's Hoeve bezoeken met je oma of een kinderwagen, dan moet je echt op dat terrein je auto neerzetten."
Voor ons is parkeergeld een manier om de broek op te houden.
Woordvoerder Natuurmonumenten

Natuurmonumenten moet ook blijven draaien

Natuurmonumenten zegt de kwestie erg vervelend te vinden voor Geertje's Hoeve. Toch is de organisatie zich van geen kwaad bewust. "Het beheer en onderhoud van landgoed Haarzuilens kost meer dan het oplevert", zegt een woordvoerder. "Voor ons is parkeergeld een manier om de broek op te houden."
Verder bestrijdt de woordvoerder het beeld dat Natuurmonumenten de parkeerplekken bijna gratis heeft gekregen. Eerder werd namelijk wel veel geld betaald voor andere stukken grond in Haarzuilens.
Ook heeft Natuurmonumenten naar eigen zeggen enkele handreikingen gedaan aan de kinderboerderij. Zo is het eerste halfuur parkeren gratis, waardoor mensen die alleen de boerderijwinkel bezoeken niet hoeven te betalen. Ook kan Geertje's Hoeve tegen een lager tarief parkeerkaarten kopen en die gebruiken voor hun bezoekers.
Maar dat is onvoldoende, vindt Anne van Rijn. Vanwege de coronacrisis is het al een zwaar jaar voor haar boerderij aan de Thematerweg. "Zo'n 70 procent van onze omzet komt uit horeca. En we denken dat parkeergeld bezoekers gaat kosten. Maar het ergste vind ik dat het zó niet is wie wij zijn. Als ik rijk had willen worden had ik iedereen een euro gevraagd."
Van Rijn hoopt dat er alsnog een oplossing komt. Gebeurt dat niet, dan sluit ze zelfs een gang naar de rechter niet uit. "Ik voel me uitgebuit. Het is ontzettend pijnlijk. Ik zie hier geen menselijke maat in..."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.