RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse kandidaat voor de SP strijdt voor een hoger minimumloon


PROVINCIE UTRECHT - Nog precies twee weken en dan mag je stemmen. Daarom stellen we vanaf vandaag iedere dag een kandidaat-Kamerlid uit onze provincie aan je voor. Jasper van Dijk uit Utrecht bijt het spits af. Hij staat op plek 9 van de SP en wil dat het wettelijk minimumloon verhoogd wordt van 10 naar 14 euro per uur.

Portret van het Utrechtse kandidaat kamerlid Jasper van Dijk (SP).


Dat het lastig is om in coronatijd campagne te voeren, merkt Jasper van Dijk ook. Normaal gesproken zou hij samen met andere SP-leden de wijken ingaan. Juist de SP staat bekend om het directe contact met de achterban. Van deur tot deur aanbellen en gesprekken voeren met mensen. De straat op met acties rondom de zorg en een eerlijker loon. Het zit er allemaal even niet in.

Onderscheiden
Jasper van Dijk, 49 jaar oud, voert daarom vooral campagne achter zijn laptop in de wijk Wittevrouwen. Online debatten, filmpjes maken en die delen op sociale media. Al veertien jaar zit hij in de Tweede Kamer. Hij woonde lange tijd in de hoofdstad maar kwam jaren geleden naar Utrecht. "Natuurlijk hou ik in de gaten wat hier gebeurt want het is de mooiste stad van Nederland." In de politieke arena in Den Haag is hij woordvoerder op het gebied van sociale zaken, integratie en migratie. "Kamerlid ben je altijd, je kan het niet een dagje niet zijn."

De afgelopen periode maakte hij zich hard voor een verhoging van het wettelijk minimumloon. Op initiatief van de SP ligt er een wetsvoorstel van niet 10 maar 14 euro per uur. Inmiddels zijn zo'n beetje alle partijen het er over eens dat het minimumloon omhoog moet. Toch bestrijdt Jasper van Dijk dat het daardoor lastig is om jezelf als partij te onderscheiden. "Het is natuurlijk mooi wanneer andere partijen jouw standpunt overnemen. Alleen is de SP wel de enige die een concreet wetsvoorstel heeft gemaakt."
Iedere dag stellen we bij RTV Utrecht een kandidaat kamerlid aan je voor uit de provincie Utrecht. Uitlaatklep
Thuis in zijn woonkamer pakt hij zijn gitaar erbij. Hij speelt een oud campagnelied van de inmiddels overleden zanger Bob Fosko. Voetballen en gitaar spelen zijn een uitlaatklep voor Van Dijk. Maar het gezinsleven vraagt ook aandacht. "Ik heb net een zoontje gekregen en heb een dochter van negen jaar oud. Daar wil ik ook absoluut tijd voor vrij maken. Anders wordt het wel heel erg alleen maar politiek."

Op zijn telefoon komt een pushbericht binnen over het nieuws dat het kabinet extra geld uittrekt voor het onderwijs vanwege de coronacrisis. "Er was ook wel iets goed te maken", verzucht hij. Dat corona de verkiezingscampagne domineert, begrijpt hij heel goed. Dat links er niet goed voor staat in de peilingen is ook niet aan hem voorbij gegaan. "Maar ik zou zeggen: er is ook een tijd na corona." Van Dijk noemt de woningnood en de salarissen in de zorg als voorbeelden om op zijn partij te stemmen. "Het is heel leuk dat veel partijen nu een soort links verhaal houden. Maar het origineel is altijd beter dan de kopie."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -