VVD-kandidaat Dennis Wiersma wil minder taakstraffen: 'Daar kijken criminelen niet van op'

PROVINCIE UTRECHT - Iedere dag stellen we hier een kandidaat-Kamerlid aan je voor uit onze provincie. Vandaag Dennis Wiersma uit Utrecht. Hij staat op plek negen voor de VVD en wil criminaliteit harder bestraffen.
Portret van VVD-kamerlid Dennis Wiersma
Campagne voeren lijkt voor de VVD ogenschijnlijk niet nodig. Als de peilingen niet bedriegen gaan de liberalen er na 17 maart met de meeste zetels vandoor. Ruim dertig zou de VVD er kunnen halen. Dat betekent dat Utrechter Dennis Wiersma, 35 jaar oud, verzekerd is van een plek in de Tweede Kamer. Hij staat op plek negen van de lijst.
Hoewel de voortekenen dus gunstig zijn, wacht Wiersma niet rustig af wat komen gaat. Net als andere kandidaten probeert ook hij zichtbaar te zijn. Zijn sporen verdiende hij tien jaar geleden als vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond en later als voorzitter van FNV Jong. Het is daarom niet onlogisch dat hij zich in de Tweede Kamer hard maakt voor de toekomst van het onderwijs.

Automatische wapens

Het niet stil zitten uit zich ook in de sport. Wiersma groeide op in Friesland en is lid van de Elfstedenvereniging. Een paar weken geleden was hij niet van het ijs te slaan. Daarnaast is hij een fervent hardloper. Bijvoorbeeld in Park Transwijk in Utrecht waar hij stil staat bij het thema veiligheid. Een van de belangrijkste thema's van zijn partij. Afgelopen januari werden in Park Transwijk automatische wapens gevonden die onder de grond begraven lagen.
"Met drugscriminaliteit wordt ongelooflijk veel geld verdiend. Het lijkt iets wat alleen in films gebeurt maar het is de orde van de dag. Ook hier in dit park." Hij denkt dat jonge drugskoeriers kunnen uitgroeien tot gevaarlijke criminelen zoals de bende van Taghi. "Daarom moet je er op tijd bij zijn. Dit soort jongens kijken niet op van een taakstraf of een geldboete, dan moet je met zware straffen komen."
Iedere dag stellen we bij RTV Utrecht een kandidaat kamerlid aan je voor uit de provincie Utrecht.

Taakstrafverbod

In het VVD-verkiezingsprogramma wordt ook gesproken over harder straffen. De partij pleit voor een verruiming van het taakstrafverbod. Geen onomstreden pleidooi, want critici wijzen erop dat de impact van een gevangenisstraf, zeker voor jonge mensen, groot is. Bijvoorbeeld als het gaat om het perspectief op werk en opleiding. Een verruiming van het taakstrafverbod maakt het ook lastiger voor de rechter om rekening houdens met de persoonlijk omstandigheden van de verdachte een mildere staf op te leggen zoals een taakstraf.
Dennis Wiersma ziet dat anders. De wet uitbreiding taakstrafverbod is volgens hem enkel bedoeld voor geweldplegers tegen mensen met een publieke taak. "We tornen niet aan de wat een rechter kan doen, maar echt zware toetakeling van een hulpverlener kan gewoon niet."
Als het gaat om een gevoel van veiligheid op straat geldt dat voorkomen beter is dan genezen en daarom pleit de VVD voor meer wijkagenten. "Ik denk dat we soms nog dichter op de bal moeten zitten. Zodat we vooral al die mooie kanten van Utrecht zien."