Utrechtse Marieke wil met partij Volt meer Europa in Nederland

PROVINCIE UTRECHT - Het is de enige partij die in elk Europees land actief is: partij Volt. De Utrechtse Marieke Koekkoek staat op plek 4 en hoopt de Tweede Kamer in te komen met een menselijk migratiebeleid, de bescherming van grondrechten en meer Europese samenwerking.
Portret van de Utrechtse Marieke Koekkoek, Tweede Kamer-kandidaat voor Volt
Marieke is advocaat-stagiair bij een kantoor in Amsterdam, maar begon haar carrière aan het Janskerkhof in Utrecht. Aan de Universiteit Utrecht studeerde ze rechten, waarna ze ook nog in Barcelona, Leuven en China studeerde en werkte. "Dus uiteindelijk heb ik tien jaar lang niet heel vast in Nederland gewoond, waarna ik in 2017 terugkwam en Leidsche Rijn terechtkwam", vertelt ze.

'Mensen moeten in de modder slapen, daar moeten we vanaf'

Haar ervaring in het buitenland heeft ervoor gezorgd dat ze zich als een vis in het water voelt bij Volt, die meer Europese samenwerking bepleit. "Als wij als Europa als een politiek blok kunnen optreden, staan we veel sterker tegenover andere grote machten als de VS, China en Rusland. Op dit moment zijn we door onze verdeeldheid een beetje een speelbal van het land dat probeert op dit moment de baas te zijn", stelt ze.
Vooral op het gebied van migratie denkt ze dat er veel te behalen valt. "Het belangrijkste is dat we af moeten van het huidige beleid dat je asiel moet aanvragen in het land waar je aankomt", vindt Marieke. "Landen als Italië en Griekenland kunnen de toestroom niet aan. Mensen zijn terecht gevlucht voor conflictsituaties en moeten aan de rand van een van de meest welvarende continenten in de modder slapen. De situatie hebben we zelf gecreëerd en daar moeten we vanaf."

Grondrechten

Marieke pleit daarom voor een evenredige opvang per EU-lidstaat. "Wat we dan in Nederland moeten doen, is daarmee in lijn. De asielprocedure moet veel sneller gaan en meer afgestemd worden op de cultuur en persoon", stelt ze. "Dat er veel minder nagedacht wordt over hoe snel iemand weer teruggaat en veel meer naar de persoon: hoe kan ik die menswaardig opvangen?"
Ook vindt Marieke met Volt dat grondrechten op Europees niveau beter beschermd kunnen worden. "Je ziet bijvoorbeeld dat er in Polen LHBTI+-vrije zones hebben, en op het moment dat daar de rechtstaat afbrokkelt, zegt dat ook iets over heel Europa en Nederland. Daarom zetten we ons vanuit het Nederlandse Volt in om ook de grondrechten in Polen te beschermen."

Zetels

Europa speelt dus een centrale rol in het nog jonge Volt, dat in 2017 werd opgericht. Twee jaar geleden deed de partij voor het eerst mee in Nederland tijdens de Europese verkiezingen. Volt kreeg toen 106.000 stemmen. Met hetzelfde aantal zou de partij aankomende verkiezingen twee tot drie zetels in de Tweede Kamer kunnen behalen.
Marieke zou daarmee op plek 4 net buiten de boot vallen. "In 2019 waren we nog heel onbekend, nu zijn we iets bekender. Dus het zou heel mooi zijn als we alsnog weten door te stoten naar vier of vijf zetels", hoopt ze. "Maar stel dat ik niet in de Kamer kom, en daar ga ik ook een beetje vanuit, dan blijf ik beleid schrijven en hoop ik dat de beweging groeit."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.