RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Tbs van man die Sybine Jansons doodde verlengd zonder verlof

MAARN/NIEUWEGEIN - Martin C. blijft voorlopig nog vast zitten, dat heeft de rechtbank beslist. De tbs-maatregel met dwangverpleging van de 59-jarige man is verlengd met twee jaar. C. is veroordeeld voor doodslag op Sybine Jansons uit Maarn en de verkrachting van twee andere slachtoffers.

Volgens de kliniek waar C. verblijft en andere deskundigen is er bij de man nog sprake van verschillende stoornissen en is het risico dat hij weer de fout in zal gaan nog aanwezig. De situatie van de man is zelfs verslechterd ten opzichte van twee jaar terug. Toen was de vorige verlengingszitting.

Dood Sybine
Sybine (13) verdween op 19 januari 1999 toen ze van het Revius Lyceum in Doorn naar huis fietste. Ruim een maand later werd haar lichaam gevonden in een kanaal bij Breukelen. Een half jaar later werd zedendelinquent Martin C. uit Nieuwegein opgepakt: weefsel met zijn dna zat onder de nagels van het meisje.

C. werd in 2001 in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord op Sybine en twee verkrachtingen die hij daarna pleegde. Zijn tbs-behandeling is sindsdien telkens met het maximum van twee jaar verlengd, met name omdat de behandeling niet aansloeg.

Behandelingen
De behandelingen hebben tot nu toe maar een beperkt resultaat opgeleverd, de kliniek zegt dan ook dat het niet zinvol is om op dezelfde voet door te gaan, ook zien de behandelaars geen andere behandel- of interventiemogelijkheden. De man komt dan ook niet in aanmerking voor (begeleid) verlof. De behandelende kliniek heeft een aanvraag ingediend om C. over te plaatsen naar een afdeling voor lange verblijven. Over dat verzoek wordt nog beslist.

C. wilde zelf dat zijn behandeling met maar één jaar zou worden verlengd. De rechtbank gaat niet mee met dat verzoek omdat duidelijk is dat de behandeling meer tijd in beslag zal gaan nemen dan één jaar. "Er is volgens de rechtbank geen bijzondere omstandigheid die maakt dat daarvan afgeweken moet worden. Bovendien wordt niet verwacht dat binnen afzienbare tijd gestart wordt met een resocialisatietraject. Gelet op de problematiek van de man, en het ingeschatte recidivegevaar, zal de tbs-maatregel over een jaar niet beëindigd worden."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -