RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM: bende met 'martelcontainers' had plannen voor reeks liquidaties

1/3
UTRECHT - De vermoedelijke bende rond de 'martelcontainers' in het Brabantse Wouwse Plantage had plannen voor een reeks moorden. Dat beeld schetste het Openbaar Ministerie vandaag op een voorbereidende zitting. Een van de aangehouden verdachten is de Utrechtse sportschoolhouder Robin van O., wiens pand een paar jaar geleden werd beschoten.

Hoofdverdachte Roger P., alias Piet Costa, was volgens justitie de spin in het web. Een crimineel conflict over ettelijke miljoenen zou hem ertoe hebben gedreven om minstens zeven mensen te willen laten liquideren. Ook familieleden mochten worden gedood en zelfs kinderen hoefden niet te worden gespaard.

Zover kwam het niet. Vorig jaar zomer kwam de veronderstelde bende in beeld dankzij een onderzoek naar cryptoservice EncroChat, die zeer in trek was bij criminelen. "Huiveringwekkend", zo typeerde de officier van justitie de berichten waaruit de moordplannen zouden blijken. "Iedereen gaat liggen, geloof me", bezwoer P. volgens het OM. "Ze moeten dood, tot hun hond toe", luidt een ander bericht dat weinig aan de verbeelding overlaat.

 Tandartsstoel in zeecontainer. Tandartsstoel in zeecontainer. | Foto: OM

Onderzoek wees uit dat de mannen bezig waren een loods met zeecontainers in te richten, waarin criminele vijanden konden worden opgesloten en gemarteld. Naast een keur aan martelgereedschap werden onder meer twee tandartsstoelen aangetroffen waarop te folteren personen konden worden vastgebonden. Ook zijn er volgens het OM spullen gevonden die geschikt zijn voor de martelmethode 'waterboarding'. Vandaag voegde het OM daar de vondst van een mobiele operatietafel aan toe.

De Utrechtse sportschoolhouder Robin van O. werd in 2018 door de politie gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst stond. Hij meent dat de politie hem vervolgens aan zijn lot heeft overgelaten en dat hij daardoor was aangewezen op criminele contacten om degenen die het op hem hadden voorzien "een stap voor te zijn". Volgens het OM heeft Van O. echter de loods in Wouwse Plantage gehuurd en deze ingericht als 'onderwereldgevangenis'. Zes zeecontainers waren ingericht als cel, één als 'martelkamer'.

 Handboeien de zeecontainer. Handboeien de zeecontainer. | Foto: OM

Verhoren van de 'containerverdachten' hebben volgens het OM tot dusver "bitter weinig opgeleverd". Ze zwijgen of liegen, meent justitie, die de rechtbank heeft gevraagd het voorarrest van allen te verlengen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -