RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Veteranen op zomerkamp in Doorn

PROVINCIE UTRECHT -

In de bossen bij Doorn vermaken veteranen en weduwen van veteranen zich tijdens hun jaarlijkse uitje bij De Basis, een hulpverlenende stichting voor oud-militairen en hun families.Deelnemers in de De Basis, partner in het landelijk Veteraneninstituut, noemen het zelf vakantie en directeur Hugo van de Kamp ervaart dat als een compliment."Ze voelen zich blijkbaar zo op hun gemak hier dat het als vakantie voelt, maar eigenlijk proberen we hen te ondersteunen. Tijdens gesprekken met begeleiders kunnen mensen hun verhaal kwijt over wat ze hebben meegemaakt als militair", vertelt Van de Kamp. Hij omschrijft de vakantieweek als 'onderhoud van de veteraan'.
CONTACT

Mevrouw Timmermans (84) kwam al jaren naar De Basis met haar man, die begin dit jaar overleed. "Wij vonden het hier altijd zo leuk, dus ik vond dat ik zonder hem weer moest gaan. Het is moeilijk om alleen te komen, maar ik heb nu goed contact met andere vrouwen", vertelt ze.Samen met drie andere Limburgse dames gaat ze een potje bowlen in de kelder. De bowlingbaan in huis ligt naast de fitnessruimte, de pooltafel en het zwembad. "Dat zijn activiteiten die vooral in de ontmoetende sfeer liggen", vertelt begeleider Dick Seekles."Maar het heeft ook een signalerende functie, want de deelnemers leren elkaar goed kennen en laten het mij ook weten als het met iemand niet helemaal goed gaat."
PARTNER

"Veel weduwen hebben jarenlang in de wereld van veteranen geleefd, dat is ook hun wereld geworden. Als een partner dan overlijdt, valt dat weg. Ook dat proberen wij op te vangen", vertelt Van de Kamp.Seekles ziet dat door die connectie soms ook nieuwe relaties ontstaan. "Zo'n vrouw is gewend aan een man met een oorlogsverleden en zoekt dat in een nieuwe relatie vaak weer op. En er zijn veel meer oudere vrouwen dan mannen, dus hebben ze het voor het kiezen", lacht hij.
KNUTSELEN

Als de senioren na een week vol knutselen, kletsen en sporten thuiskomen, zijn daar de kinderen en kleinkinderen weer. "Ze trekken altijd meteen m'n koffer open om te zien wat ik nu weer gemaakt heb. Ik heb al beschilderde tegeltjes en placemats, ja van alles eigenlijk gemaakt hier", lacht mevrouw Kalsbeek.De vakantieweek is niet alleen in de zomer. Ook met kerst en oudjaar kunnen de veteranen en hun vrouwen terecht bij de Basis. Wel mag iedereen het gesubsidieerde programma maar één keer per jaar volgen.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -