Vijf sterfgevallen gemeld in Zeist, gedoe bij winkelen op afspraak en meer drugsgebruik studenten

UTRECHT - De coronacrisis is nog lang niet voorbij, en dus word je nog elke dag overstelpt met verhalen over het virus. Gelukkig is er corona vandaag: het enige werkzame vaccin tegen een overdosis coronanieuws. In dit verzamelbericht praten we je in één keer bij over al het coronanieuws dat betrekking heeft tot de regio.

Vijf overlijdensgevallen in Zeist door corona, elf in provincie

Wat in het oog springt bij de dagelijkse coronacijfers voor de provincie Utrecht van vandaag is dat er bij het RIVM in de afgelopen 24 uur 11 overlijdensgevallen door covid-19 bij kwamen. Deze mensen zijn niet per se ook allemaal in het laatste etmaal overleden (soms duurt het even voor een overlijdensgeval bij het RIVM wordt gemeld) maar het is wel fors hoger dan gebruikelijk. Opvallend is ook dat bijna de helft van de overleden mensen, namelijk vijf, uit Zeist kwamen.
Het aantal nieuwe besmettingen in de laatste 24 uur was 284, en dat is behoorlijk wat lager dan het weekgemiddelde. Gemiddeld kwamen er de laatste zeven dagen elke dag 384 nieuwe gevallen bij.

Winkels mogen eindelijk weer (een beetje) open

De winkels mochten vandaag open, maar dan wel volgens strikte regels en alleen op afspraak. Bij cadeauwinkel It's a Present in Utrecht moeten ze het eigenlijk hebben van mensen die langslopen, maar waren ze toch blij wat volk over de vloer te hebben. En ook wooncenter Kok in Hoogland deed de deuren open om klanten te kunnen ontvangen.
Winkels mogen open (maar moeten wennen aan regels)

Topdrukte bij de kappers op eerste open dag na lockdown

Ook de kappers mochten vandaag voor het eerst weer open na de tweede lockdown. En dat betekent ondernemers die blij zijn dat ze kunnen werken, maar die minder vrolijk worden van de kapsels die ze aantreffen als gevolg van huisvlijt. "Ik heb mensen gezien met happen haar uit hun coupe die niet meer te redden zijn", zegt Ivan Mauloed van Brothers Barbershop in Utrecht. Het is duidelijk te zien dat mensen zelf aan de slag zijn gegaan, volgens hem. "Mensen hebben hun vrouw laten knippen of vrienden. Ja dat zie je wel."
En dat het druk is, is geen overbodige luxe, aldus de kapper in Utrecht. Want de financiële problemen zijn groot. "Ik ben nog steeds boos. Op dit moment heb ik meer schulden dan toen ik hier begon in 2017."

'Alle GGD-medewerkers geraakt door explosie teststraat'

De explosie bij een coronatestraat in het Noord-Hollandse Bovenkarspel wordt tot in deze provincie gevoeld door werknemers van de GGD. Dat zegt voorzitter André Rouvoet van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "Dit raakt ons allemaal", zegt Rouvoet, die verder sprak over een "laffe daad van vernieling".
Bij de explosie in Bovenkarspel sneuvelden enkele ramen. Er raakte niemand gewond. Maar Rouvoet is boos dat GGD'ers zich nu misschien onveilig voelen. "In het hele land zetten onze mensen zich keihard in om de samenleving te beschermen tegen deze pandemie. Ze moeten dit cruciale werk veilig kunnen doen."

Veertig procent studenten gebruikt meer drugs

Studenten zijn meer drugs gaan gebruiken tijdens de coronacrisis. Vier op de tien zegt meer alcohol te drinken of drugs te gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 7000 studenten dat werd uitgevoerd door Lieve Mark, een studenteninitiatief uit Utrecht, Leiden en Delft.
Studenten lopen al zo lang op hun tenen dat zij drank of drugs als uitweg zijn gaan zien om zich toch iets beter te voelen.
Zelda Geels, onderzoeker studentenwelzijn
Zelda Geels heeft als een van de onderzoekers wel een uitleg voor het fenomeen: "Studenten lopen al zo lang op hun tenen dat zij drank of drugs als uitweg zijn gaan zien om zich toch iets beter te voelen. Dat is heel zorgelijk."
Geels en haar mede-onderzoekers stellen voor meer Fieldlabs-experimenten te houden om te onderzoeken hoe terrassen, sportclubs en verenigingen zo snel mogelijk veilig open kunnen.

Mbo'ers hebben 'twee keer zoveel sociale problemen als voor crisis'

En nog meer slecht nieuws over de geestelijke gesteldheid van jongeren. Deze keer als gevolg van een studie van jeugdonderzoekers van de Universiteit Utrecht die het welzijn van zo'n 400 mbo-studenten vergeleken vóór en tijdens de coronacrisis. En ook daar komt geen rooskleurig plaatje uit.
Projectleider en jeugdonderzoeker Gonneke Stevens concludeert dat de sociale problemen zijn toegenomen. Eind 2019 had 11 procent van de jongeren sociale problemen. Een jaar later is dat 21 procent. Vanochtend sprak Stevens op Radio M Utrecht over haar onderzoek in het programma Utrecht Is Wakker.

Winkelen op afspraak veel gedoe bij Bruna en AKO

Het is een geklungel en gehannes bij de Bruna en AKO om klanten te bedienen volgens de nieuwe regels voor winkelen op afspraak. De boekwinkelketens beklagen zich daarover. Volgens de winkels zijn er regelmatig meer mensen binnen dan de twee die zijn voorgeschreven door de overheid. Dit omdat veel Bruna en AKO-filialen ook als servicepunten dienen voor mensen die een pakketje ophalen.
Samen met de mensen die iets komen ophalen dat ze besteld hebben op de webshop is het volgens de bedrijven soms een boel gedoe bij de deur om alles in goede banen te leiden. En dan zijn er ook nog mensen die zonder afspraak langskomen, wat dus niet mag.
Dit alles zorgt voor veel verwarring en rompslomp.
Woordvoerder Audax, moederbedrijf Bruna en AKO
"Dit alles zorgt voor veel verwarring en rompslomp", zegt een woordvoerder van moederbedrijf Audax. "We moeten aan de deur controleren, ook omdat er mensen zonder afspraak komen. En de 10 minutenregel is in de praktijk niet of nauwelijks te sturen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.