Verdriet om dood Jeroen van Merwijk: 'Ik hoef je niet te zien, ik kan je dromen'

© ANP
UTRECHT - Familie, vrienden en collega's rouwen om Jeroen van Merwijk (65). De Utrechtse cabaretier en beeldend kunstenaar overleed vanmorgen vroeg in Frankrijk in het bijzijn van zijn vrouw Jeannette. Hij leed al langer aan darmkanker.
Jeanette heeft het Instagram-account van haar man overgenomen op zijn verzoek. Ze schrijft: "Ik voel mij zeer dankbaar voor het leven wat wij samen gehad hebben en ben blijvend met zijn onvoorwaardelijk liefde en de schoonheid die hij bracht gevuld."
De reacties op de dood van de cabaretier stromen binnen. Vaak wordt verwezen naar zijn liedjes 't Leven is kut, Dat Vinden Jongens Leuk en Ik kan je dromen. Het laatste nummer zong Harrie Jekkers eind december in het programma Op 1. Met op drums Lucas van Merwijk, de broer van Jeroen. De cabaretier zelf keek vanuit Frankrijk mee via een videoverbinding.

Theaterwereld

Uit de theaterwereld komen veel condoleanceberichten. "We nemen afscheid van een uniek mens, een waar woordkunstenaar", zegt Lucia Claus, directeur van de Stadsschouwburg Utrecht. Ook het theater maakt een verwijzing naar Van Merwijks tekst 'Ik hoef je niet te zien, ik kan je dromen..." Theater Het Klooster in Woerden noem de cabaretier "een hele grote" en "een zeer graag geziene gast".
"Lieve collega, lieve vriend", schrijft collega Jochem Myer. "Nu waarschijnlijk hier boven aan de wijn met Maarten van Roozendaal . Sterkte aan alle familie en dierbaren." Cabaretier Dolf Jansen twittert: "Hij droeg vriendschap, beschaving en betrokkenheid met zich mee in alles wat hij deed, liedjes, poëzie, beeldende kunst, theater, radio."
Ook Bert Visscher brengt een korte ode aan zijn collega. "Van Merwijk is niet meer. Diepe buiging en wat een gemis! Verdomme!" Katinka Polderman schrijft: "De man die me op het cabaretspoor bracht en aan wie ik me in mijn vak ontzettend verwant en schatplichtig voel is er niet meer. Dag Jeroen."

Compromisloos

"Heel verdrietig nieuws", laat schrijver Nico Dijkshoorn weten. "Het was een schurende, compromisloze ongelofelijk grappige man. Net wat Nederland nodig had." Humberto Tan blikt terug op zijn laatste interview met de cabaretier. "Ik wens al zijn dierbaren veel sterkte. In mijn laatste gesprek met hem, over zijn boek, was hij openhartig, zacht en inspirerend."

NPO 3

Tv-maker Cornald Maas maakte een aflevering van Volle Zalen met Van Merwijk. "De mooie, ferme, concessieloze en talentvolle Jeroen van Merwijk is overleden, en dat doet me verdriet. Hij, als geen ander, was tot op het laatst schatplichtig aan het belang van de kunsten. En ik heb het nodige van hem geleerd."
NPO 3 staat vanavond in het teken van Jeroen van Merwijk. De aflevering van Volle Zalen wordt herhaald en er wordt een registratie uitgezonden van de theatershow Er Zijn Nog Kaarten.

Galerie

De Utrechtse galeriehouder Eric Morren werkte met Van Merwijk samen en raakte met hem bevriend. "We hadden een project met vazen die hij beschilderde. Die vlogen de deur uit. Mensen waren er gek van."
Morren is blij dat Van Merwijk de laatste tijd veel erkenning kreeg voor zijn theaterwerk. Zo werd hem de Edison Oeuvreprijs toegekend. De galeriehouder noemt Van Merwijk "een heel charmante gozer". Een maand geleden sprak hij zijn vriend voor het laatst over de telefoon. "Hij zei dat hij doodging en dat we elkaar niet meer zouden spreken. Hij legde uit dat zijn ziekte hem ook veel goeds heeft gebracht. We spraken af dat hij me een seintje zou geven als er iets na de dood bleek te zijn."

Utrecht

RTV Utrecht maakte in 2016 een programma met Jeroen van Merwijk. De aflevering ging over zijn liefde voor de stad en zijn jeugd in Kanaleneiland. "Utrecht heeft een mysterieuze, surrealistische sfeer. De beste surrealistische schilders komen ook uit Utrecht", vertelde Van Merwijk, die zelf een tijdje in het atelier van de bekende Utrechtse schilder Pyke Koch woonde. De aflevering is vanavond ook te zien op RTV Utrecht tussen 20.00 en 22.00 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.