Archeologen onderzoeken tweede grafveld in Vianen via bodemscans

VIANEN - Met geavanceerde apparaten onderzoeken archeologen het tweede grafveld in Vianen. In het weiland naast het inmiddels geruimde massagraf, dat eind vorig jaar werd gevonden, liggen nog meer skeletten begraven. Aangezien deze botresten niet worden opgegraven, gebeurt het onderzoek hier bovengronds.
Archeologen onderzoeken tweede grafveld in Vianen via bodemscans.

Meten, meten, meten

Om de nek van archeoloog Joep Orbons hangt een apparaat waar je u tegen zegt: een horizontale pijp met aan de uiteinden twee verticale pijpen. Deze magnetometer meet het aardmagnetisch veld. "Het is een soort heel gevoelig kompas, dat metaal en andere magnetische objecten in de grond opspoort. Dat kunnen bijvoorbeeld de nageltjes van de kisten zijn, waarin de mensen zijn begraven."
Meter voor meter brengen de archeologen de ondergrond van het weiland in kaart, gefocust op de constante piep die het loopritme bepaalt. Uit de apparaten rollen data over de eigenschappen van de bodem. "Door de kennis van de eerdere opgraving en het historisch onderzoek kunnen we de natuurkundige getallen vertalen naar de archeologie, maar het blijft een abstracte meting."
Ik wou dat er zo'n apparaat bestond: zo'n soort verrekijker, waarmee je in de grond kunt kijken.
Joep Orbons, archeoloog
Dát er skeletten in het weiland begraven liggen, is zeker. Eind vorig jaar werd de stadsgracht van Vianen verder uitgegraven. Bij het verplichte archeologisch onderzoek daaromheen, werd in eerste instantie één schedel gevonden. Archeologen ontdekten uiteindelijk 81 skeletten, vermoedelijk Britse soldaten, die zijn omgekomen tijdens een oorlog aan het eind van de achttiende eeuw.

Skeletten naar laboratoria

De skeletten uit dit massagraf zijn inmiddels voor onderzoek naar laboratoria gebracht in Nederland en Engeland, waar de nieuwste technieken op het gebied van onderzoek naar archeologische vondsten voorhanden zijn. De uitkomsten van deze onderzoeken moeten uitwijzen of de theorie over de Britse soldaten klopt.
Aan de rand van het uitgegraven massagraf, zagen archeologen meteen al meer botresten: een tweede grafveld. Deze botten blijven dus in de grond liggen. "Daar ligt de zaak het best beschermd", legt archeoloog Orbons uit. "Alles wat je opgraaft is vernietigd. Op deze manier hoeven we niet te graven, maar krijg je toch een heleboel informatie." De archeologen sluiten niet uit nog een derde of vierde grafveld te vinden.
Dit geeft Vianen internationale bekendheid.
Christa Hendriksen, wethouder Erfgoed
Door de archeologische vondsten staat het stadje aan de Lek opeens volop in de belangstelling. Wethouder Christa Hendriksen (Erfgoed): "We leren veel over onze geschiedenis en dit geeft Vianen internationale bekendheid. Dat maakt me trots." Over het feit dat het archeologisch onderzoek veel geld kost, zegt ze resoluut: "Dat is nu eenmaal zo. Het grootste deel is bovendien verplicht."

Data bekijken

Overigens zullen we nooit precies weten hoe de skeletten in het weiland eruit zien, zelfs niet hoeveel het er precies zijn. Er is geen apparaat vergelijkbaar aan röntgenapparatuur in het ziekenhuis. "Was dat maar waar", aldus Orbons. "Ik wou dat er zo'n apparaat bestond: zo'n soort verrekijker, waarmee je in de grond kunt kijken." De archeologen kunnen morgen de eerste data al bekijken; het rapport met de uitkomst volgt later.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.