Utrecht wil bij start bouw Merwedekanaalzone meteen nieuwe bruggen aanleggen

© RTV Utrecht / Ingrid Sterrenburg
UTRECHT - De bruggen over het Merwedekanaal zullen al bij de start van de bouw van de nieuwe wijk Merwedekanaalzone aangelegd moeten worden. Dat zei wethouder Kees Diepeveen vanavond tijdens een debat georganiseerd door bewoners. Op basis van nieuwe cijfers concludeert de wethouder dat dit nodig is.
De bewonersgroep Houd Rivierenwijk Leefbaar organiseerde het debat waar bewoners uit Rivierenwijk, Dichterswijk en Hoograven deel aan namen. Ook een aantal gemeenteraadsleden en wethouder Kees Diepeveen, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de Merwedekanaalzone, deden mee aan het digitale debat.
De bewoners maken zich grote zorgen over de aanleg van vijf fiets- en wandelbruggen over het kanaal. Ze denken dat het veel te druk gaat worden in de aangrenzende wijken. De verwachting is dat zo'n 14.000 fietsers per dag gebruik zullen maken van de bruggen.

Veiligheid

Volgens Diepeveen zijn de bruggen hard nodig. "Het fietsverkeer groeit hard. Zeker in dit deel van de stad door de nieuwe woonwijk. Een aantal nieuwe bruggen is nodig om het fietsverkeer goed te kunnen spreiden. Denk ook aan de bezoekers van de school aan de Waalstraat. Fietsen over een fietsbrug is veiliger dan over de bestaande bruggen waar ook de auto's gebruik van maken."
Bewoners vinden dat de wethouder meer moet kijken naar de bestaande bruggen. "We worden niet gehoord. Waarom worden we voor dom gehouden", zegt een bewoner. Volgens Diepeveen is er wel geluisterd naar de bewoners, is maar de veiligheid belangrijk. Dus rustige fietsroutes zonder autoverkeer zijn daarom nodig.

Aantal woningen

Enkele bewoners dringen er op aan om de nieuwe wijk kleiner te maken dan tot nu toe bedacht is. Als je bouwt voor 6000 woningen, in plaats van 10.000, dan heb je ook minder bruggen nodig en zal de overlast van het fietsverkeer minder zijn. Ook vinden ze dat er te weinig is gekeken naar de gevolgen voor de aangrenzende wijken en dat de gemeente dat ook mee moet nemen in de besluitvorming.
Wethouder Diepeveen maakt tijdens de avond duidelijk dat de komende week meer bekend wordt gemaakt over de nieuwe wijk Merwedekanaalzone en dan wordt ook bekend hoeveel bruggen nodig zijn. Hij gaf wel aan dat uit nieuwe cijfers blijkt dat er sowieso nieuwe bruggen nodig zijn, maar hoeveel liet hij nog in het midden.
De gemeenteraadsleden die deelnamen aan het debat zien bijna allemaal de noodzaak van één of meer bruggen, maar hoeveel kunnen ze nog niet goed inschatten. Dat hopen ze na de nieuwe informatie te kunnen doen. Bewoners vinden dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de noodzaak van de bruggen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.