Derk Boswijk (CDA) uit Kockengen wil meer aandacht voor mbo'ers in Den Haag

PROVINCIE UTRECHT - Iedere dag stellen we hier een kandidaat-Kamerlid aan je voor uit onze provincie. Vandaag Derk Boswijk (31) uit Kockengen. Hij staat op plek 14 voor het CDA.
Boswijk is al actief als Statenlid in de provincie Utrecht. In de Staten maakt hij zich hard voor onder andere snel internet en duurzaamheid. Die onderwerpen wil hij ook naar Den Haag meenemen. En hij wil veel meer aandacht voor het mbo-onderwijs. "We zien best wel een grote kloof tussen de praktijk in de samenleving en de Tweede Kamer waar 90 procent theoretisch geschoold is. Die hebben toch wat minder met wat er achter mij gebeurt."
Boswijk wijst op een groep mbo-studenten die aan het sleutelen is aan een auto. De scholieren zitten op de Technohub in Woerden. Dat is een opleidingscentrum waar nauw samengewerkt wordt met het bedrijfsleven. "Ik vind de Technohub echt iets waar we in Nederland nog heel veel van kunnen leren. Vijftien jaar geleden zat ik zelf op een technische mbo en toen kon ik heel moeilijk aansluiting vinden bij het bedrijfsleven. Het onderwijs was ook nog best theoretisch. Hier zie je dat onderwijs en praktijk elkaar raken."
Derk Boswijk, de nr. 14 van het CDA, wil meer aandacht voor het MBO

Elektrische auto's

De 31-jarige Kockenger juicht het toe dat bedrijven zich inzetten voor opleidingsinstituten als de Technohub. Juist omdat er veel technisch personeel nodig is. De markt, zo beredeneert hij, sluit dan veel beter aan op het onderwijsaanbod. Maar om goed onderwijs te kunnen bieden moet er wat Boswijk betreft de regels, die in Den Haag gemaakt worden, veranderen. "Neem bijvoorbeeld de jongeren hier die met die auto bezig zijn. Die mogen nog niet sleutelen aan een elektrische auto, terwijl dat natuurlijk wel de toekomst is. Als politiek moeten we de vraag vanuit de samenleving en het bedrijfsleven beter aan laten sluiten op het onderwijs."

Excelsheet

Als de peilingen een beetje zo blijven zoals ze dan heeft Boswijk goede kans hij straks plaats mag nemen op een blauw stoeltje in de plenaire zaal. Dat wordt dagelijks op en neer naar Den Haag dus. "Met het openbaar vervoer, eerst op de fiets van Kockengen naar station Woerden en dan door."
In Den Haag kan hij als mbo'er echt het verschil maken denkt hij. "70 procent van de mensen in Nederland is praktisch geschoold en kan zich op deze manier misschien beter herkennen in de volksvertegenwoordiging. Daarnaast zijn de plannen die in de Tweede Kamer worden gemaakt vaak erg theoretisch, op een Excelsheet kloppen ze, maar in de praktijk zijn ze niet uitvoerbaar."
Daar hoopt Boswijk met zijn praktische ervaring dus straks iets aan te veranderen in Den Haag. Vergeet hij als in de Haagse kaasstolp zit zijn eigen provincie straks niet? "Nee natuurlijk niet! De provincie Utrecht heeft een speciaal plekje in mijn hart. Daar liggen ook heel veel uitdagingen dus daar ga ik me ook voor inzetten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.