RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Hommeles om hoogbouw in Houten: 'Het past niet in ons DNA'

1/4
HOUTEN - De gemeente Houten heeft plannen voor nieuwe woningen en die mogen flink hoger worden dan de meeste woningen die nu in het dorp staan. Inwoners zijn fel tegen. "Houten heeft een dorps karakter, dat willen we zo houden", zegt geboren Houtenaar Ellen Jonkers. Binnenkort wordt hierover gestemd bij een raadgevend referendum.

"Toen ik hier geboren ben, was het een dorp van 4000 inwoners. Nu wonen er 50.000 mensen", zegt broer Rino Jonkers. "Wij hebben gebouwd voor de regio. Mensen zijn erg blij dat ze hier wonen." De broer en zus benadrukken dat ze niet tegen méér woningen zijn, maar wel tegen hoogbouw. Het verpest het dorpse karakter en is helemaal niet goedkoper, vinden ze. "Kijk maar naar het Merwedeproject in Utrecht, alleen juppen kunnen dat betalen."

Verslaggever Robert Jan Booij praat met Rino en Ellen Jonkers over de bouwplannen.


Vanaf één van de hoogste gebouwen, de bioscoop, ziet verslaggever Robert Jan Booij dat er inderdaad nog weinig hoogbouw in Houten is. Eef Stiekema, fractievoorzitter van de VVD in Houten denkt "meer de hoogte in te moeten dan tot nu toe gebruikelijk was in Houten."

Lees ook: Gemeenteraad Houten stemt in met referendum over woningbouwplannen

Hij legt uit: "Tot maximaal veertien hoog, tussen de vijf en elf gebouwen. Er zijn te weinig woningen van dit type, voor starters en senioren", zegt Stiekema, doelend op de nieuwe appartementencomplexen. De appartementen moeten de doorstroming op de woningbouw bevorderen.

Verslaggever Robert Jan Booij legt de bezwaren voor aan VVD-fractievoorzitter Eef Stiekema.


"We willen het groen behouden, daarom moeten we de hoogte in", aldus de VVD-er. De gemoederen lopen hoog op in Houten. "Er kunnen ook eengezinswoningen tussen die hoogbouw komen, maar dat licht u nooit toe", verwijt Stiekema Ellen Jonkers. De Houtense is niet gerustgesteld. "Het plan creëert de mogelijkheid tot hoogbouw. En de gemeente heeft zelf geen positie dus de projectontwikkelaar mag het invullen."

Kijk hier de reportage over onvrede om bouwplannen in Houten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -