Tientallen spandoeken en borden tegen windmolenplannen De Ronde Venen

© Peter Bakker
DE RONDE VENEN - Stichting Red de Plassen heeft vanochtend tientallen spandoeken en borden opgehangen in De Ronde Venen als protest tegen de energieplannen van de gemeente. Het plaatsen van de borden ging niet overal soepel. Zo hing de actiegroep spandoeken aan het viaduct over de A2 bij Abcoude, maar die werden direct verwijderd door Rijkswaterstaat.
De Ronde Venen zoekt net als alle andere gemeenten in Nederland en de regio naar geschikte locaties voor zon-en windenergie. Dat zorgt nu al voor veel ophef onder enkele inwoners van de verschillende dorpen de de gemeente Ronde Venen. De actievoerders in de gemeente vinden dat ze beter te vroeg dan te laat kunnen zijn met hun boodschap.

'Veel mensen weten niet wat de plannen zijn'

"De zoekgebieden moeten nog toegewezen worden, maar wij winden dat we onvoldoende gehoord worden door de gemeente", zegt Sipke Feenstra. "Vandaag moesten de borden worden weggehaald, maar we denken na over andere manieren om hier aandacht voor te vragen. Veel inwoners weten niet eens wat de plannen zijn, dit moet onder de aandacht gebracht worden."
In de loop van dit jaar moeten gemeenten hun plannen presenteren waarin ze laten ze hoe ze duurzame energie gaan opwekken om de doelen van het Klimaatakkoord (2019) te halen. De gesprekken daarover zijn nog volop gaande en in ontwikkeling.

Groene stroom

Dat plan heet de Regionale Energie Strategie (RES). Onder meer gemeenten, waterschappen, inwoners en belangengroepen proberen daarin samen tot plannen en locaties voor zon- en windenergie te komen. Dat verloopt niet altijd vlekkeloos, zo zette de gemeente Wijk bij Duurstede begin deze week voorlopig een streep door windmolenplannen vanwege een gebrek aan draagvlak in de gemeente.
De provincie Utrecht is ook bezig met een inhaalslag omdat het al jarenlang niet lukt om de opwek van groene stroom van de grond te krijgen.