Melody Deldjou Fard wil de kamer in: 'De samenleving moet rechtvaardiger'

UTRECHT - Meer aandacht en oog voor MBO-studenten, daar staat Melody Deldjou Fard voor. De Utrechtse stelt zich kandidaat voor GroenLinks en hoopt na 17 maart in de Tweede Kamer te komen. En dan? "Als eerste spring ik een gat in de lucht natuurlijk", lacht ze. Daarna wil ze zich inzetten voor "een rechtvaardige samenleving waarin iedereen zijn dromen kan waarmaken".
Melody Deldjou Fard stelt zich voor GroenLinks verkiesbaar voor de Tweede Kamer. Eén van haar speerpunten is meer gelijke kansen voor (MBO-)jongeren.
Voordat ze in 2018 in de Utrechtse gemeenteraad kwam, was politiek nog niet zo zeer haar drijfveer. "Ik heb een opleiding gevolgd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht." Máár, benadrukt ze, "de dingen die ik maakte gingen altijd al over maatschappelijke onderwerpen. Ook toen wilde ik me inzetten voor alles wat kwetsbaar is."
Haar loopbaan was er één van vallen en opstaan, geeft ze toe. "Als jonge ZZP'er in de kunst- en cultuursector was het niet altijd even makkelijk." En daar moet iets aan veranderen, vindt ze nu. "Dat drijft mij om de politiek in te gaan."

Grote stap

De stap om zich verkiesbaar te stellen, in eerste instantie voor de gemeenteraad en nu dus ook voor de Tweede Kamer, was best een grote, vertelt Melody. "Als vluchteling en vrouw heb ik in mijn jeugd niet veel voorbeelden gezien waardoor ik kon denken dat de politiek ook voor mij was weggelegd."
Melody vluchtte rond haar vijftiende vanuit Iran naar Nederland. Met haar familie kwam ze in het Limburgse Heerlen terecht, "in een achterstandswijk in één van de meest kansarme gemeentes van het land". Daar leerde ze Nederlands door het kijken van soaps met Nederlandse ondertiteling. Voor haar studententijd verhuisde ze naar Utrecht.

Stagediscriminatie

De obstakels die ze zelf ervaarde in haar carrière tot nu toe, wil ze nu wegnemen voor toekomstige generaties. Te beginnen bij MBO-studenten. "De loodgieter, de kapper: dat zijn allemaal MBO'ers. Maar in de politieke arena is er nog te weinig aandacht voor deze groep."
Tot voor kort werd deze groep niet gezien als 'studenten' maar als 'leerlingen'. "Daar mag geen verschil tussen zijn." Ze is blij dat het onderscheid tussen MBO'ers en HBO'ers kleiner is geworden. Maar er moet meer gebeuren, benadrukt het gemeenteraadslid.
"Ik vind het belangrijk dat we als politiek erkennen dat er stagediscriminatie is. En dat we daar natuurlijk werk van maken", zegt Melody. "Het mag niet uit maken waar je wieg heeft gestaan, in welke wijk je woont of wat je seksuele voorkeur is."
We hebben het nog niet opgelost maar er is wel een begin gemaakt.
Melody Deldjou Fard
De Nederlandse samenleving rechtvaardiger maken is nogal een opgave. Dat realiseert Melody zich ook. "Als eerste moeten we uitzoeken waar het niet goed gaat. Vervolgens moet je nadenken over hoe je het gaat oplossen."
Eerlijke kansen creëren is daar een belangrijk onderdeel van, bijvoorbeeld door stagediscriminatie aan te pakken. En hoe dat concreet moet gebeuren, is nog wat onduidelijk. Als het aan Melody ligt dan volgt straks op landelijke niveau eenzelfde aanpak als in de gemeente Utrecht. "Daar ligt nu een plan van aanpak om stagediscriminatie aan te pakken. Dus we hebben het nog niet opgelost maar wel een begin gemaakt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.