RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Leusdens campingconflict loopt verder op tijdens zitting: 'We voelen ons genaaid'


LEUSDEN - De soap tussen de gemeente Leusden en de omwonenden van het kampeerterrein aan de Doornseweg is aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Tijdens een zitting van de bezwaarschriftencommissie van de gemeente stonden de twee partijen opnieuw tegenover elkaar in de discussie over de komst van een nieuwe duurzame camping op het terrein.

Het conflict tussen de omwonenden en de gemeente over de legitimiteit van de camping lijkt alleen met juridische haarkloverij nog opgelost te kunnen worden. Zo hadden de buurtbewoners, tot ergernis van de commissievoorzitter, woensdag ongeveer een uur nodig om hun kant van de zaak toe te lichten. "We voelen ons gepiepeld en genaaid door de gemeente", stelden de buurtbewoners soms met harde woorden in hun betoog.

 Het kampeerterrein vanuit de lucht. Het kampeerterrein vanuit de lucht. | Foto: RTV Utrecht

Bestemmingsplan
Het meningsverschil draait in de kern om een cruciale passage in het bestemmingsplan van 2003. Het toenmalige gemeentebestuur nam daarin op dat als de uitbater van het terrein zou vertrekken, de bestemming 'camping toegestaan' van de plankaart gehaald moest worden en het stuk grond niet langer als kampeerterrein gebruikt kon worden.

Dat gebeurde een paar jaar geleden, toen Defensie haar militairencamping verliet en het terrein verkocht aan landgoed Den Treek-Henschoten. Dat ontwikkelde, samen met een Driebergs ondernemersduo, plannen voor een duurzame camping op het terrein in het bos tegenover de Leusderheide.

Gemeente verwierp eerder al bezwaar omwonenden
Omwonenden verzetten zich direct fel tegen de plannen met als belangrijkste wapen de bewuste passage uit het toenmalige bestemmingsplan. Zij vinden een nieuwe camping om die reden niet te verdedigen en riepen de gemeenteraad daarom eind vorig jaar op de ontwikkeling ervan niet toe te staan.

In de zomer van vorig jaar waren de omwonenden al woest omdat er volgens de gemeente 56 chalets op het terrein mochten komen. Eind september vorig jaar bleek dat een ambtenaar voor haar beurt had gesproken, en dat er slechts een paar chalets mogen komen.


De raad legde dat verzoek half december naast zich neer. De gemeente vindt namelijk dat toen de beheersverordening in 2013 inwerkingtrad, de wijzigingsbevoegdheid van de gemeente verviel en de bestemming 'camping toegestaan' niet langer van het terrein gehaald kan worden. Bovendien juicht het huidige gemeentebestuur, in tegenstelling tot eerdere colleges en gemeenteraden, de toeristische ontwikkeling van Leusden toe. Daarin past ook een camping, die het landgoed samen met de beoogd exploitant wil ontwikkelen.

'Die rust krijg ik niet meer terug'
Kort voor het einde van de hoorzitting op woensdag vroeg de commissievoorzitter nog aan een buurman waarom de omwonenden zo gedreven zijn om het besluit van de gemeente te blijven bestrijden. "Ik heb me flink in de schulden moeten steken om dit huis te kunnen kopen'', begon omwonende Dolf Wouters. "De rust en stilte die ik hier vond, waren daarbij erg belangrijk. De camping die er was, werd maar mondjesmaat gebruikt. In de winter was hier niemand en in de zomer ging het hooguit om een paar mensen. Die rust krijg ik niet meer terug."

Maartje van der Weide, die samen met Jan Hoogstraten de camping wil gaan exploiteren, liet tijdens de hoorzitting niet voor de eerste keer weten dat de nieuwe campingeigenaren graag "als goede buren" met de omwonenden zouden willen omgaan. "Wij stellen overleg met de buurtbewoners ook nog steeds op prijs."

De commissie doet over vier tot vijf weken uitspraak over het geschil. Die uitspraak dient als zwaarwegend advies aan het college, dat vervolgens een besluit neemt. Partijen die het daar dan niet mee eens zijn, kunnen dat vervolgens nog in hoger beroep voorleggen aan de Raad van State.

 Maartje van der Weide en Jan Hoogstraten, beoogd uitbaters van een nieuwe, duurzame camping aan de Doornseweg Maartje van der Weide en Jan Hoogstraten, beoogd uitbaters van een nieuwe, duurzame camping aan de Doornseweg | Foto: RTV Utrecht / Jordi de Jong

Dit artikel is in stand gekomen in samenwerking met Daan Bleuel van de Leusder Krant.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -