SGP kan opnieuw stemmen verwachten in Leerbroek: 'Geloof en ondernemerschap zijn hier belangrijk'

LEERBROEK - Volgende week zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Wie wordt de grootste? Wie verliest? De definitieve uitslag weten we pas na 17 maart, maar in sommige plaatsen laat die zich al voorspellen. Bijvoorbeeld in Leerbroek, waar de SGP van oudsher populair is. Maar liefst 51 procent van de stemgerechtigden koos hier bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 voor de SGP.
Leerbroek stemt traditioneel SGP: 'Geloof en ondernemerschap zijn hier belangrijk'

Gods woord

In Leerbroek geldt: iets wat goed is, moet je vooral zo laten. De ruim zestienhonderd inwoners wonen vaak al generaties lang in het kleine plattelandsdorp, horend bij de gemeente Vijfheerenlanden. Gods woord is hier belangrijk en mede dat maakt dat het merendeel traditioneel SGP stemt.
RTV Utrecht heeft per stembus de verkiezingsuitslag van vier jaar geleden onderzocht. Deze week belichten we vier opvallende uitslagen van toen. Hoe denken de inwoners nu over hun stem?
Een vrouw op straat legt uit: "Vanuit onze geloofsovertuiging sluit het goed aan. Het gaat over abortus, homohuwelijken, over lesbisch..." Ze maakt haar zin niet af. "Hoe dat wij hier het geloof belijden, sluit deze partij het beste bij ons aan", besluit ze. Een man vertelt dat hij christelijk is opgevoed en de SGP wat hem betreft de enige partij is die 'aan de Bijbel voldoet'.
Het is een weinig veranderende gemeenschap met veel grote families.
Henk Verrips, geboren Leerbroeker
"Ik ga op de SGP stemmen, vanwege het pro-life-standpunt", zegt een andere man. "Ze zijn uitgesproken tegen abortus. Het doet me vreselijk zeer als ik steeds moet horen dat er dertigduizend kinderen vermoord worden, ieder jaar weer. Dat vind ik zo enorm pijnlijk!" Volgens de man is de aanhang van de SGP in Leerbroek groot, vanwege de kerkelijke achtergrond van veel mensen.

Veel boeren

Dat beaamt Henk Verrips, een geboren Leerbroeker en betrokken bij de politiek. "Het is een weinig veranderende gemeenschap met veel grote families", vertelt hij. "Er worden weinig huizen gebouwd en er is altijd een bepaalde kern Leerbroekers die zich centreert rond de kerk. Het is een zorgzaam dorp; mensen kijken hier echt naar elkaar om."
Zelf houdt hij ook van het 'Bijbelse geluid' van de SGP, maar ook van haar economische standpunten. "Het is een ondernemerspartij, die ondernemers in hun kracht zet", vindt Verrips. Hij meent dat ook veel boeren in Leerbroek hun stem aan de SGP geven. "Het gaat over een bepaalde vrijheid om te ondernemen, dat de politiek helpend is voor ondernemers."

Weinig linkse stemmers

In verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Toch is de verwachting dat veel Leerbroekers de SGP ook komende Tweede Kamerverkiezingen trouw blijven. In het enige stemlokaal van het dorp, gewoonlijk te vinden in Dorpshuis de Schakel, komt de SGP van oudsher als grote winnaar uit de bus. Afgelopen jaar dus met 51 procent, nog iets meer dan in 2012 en 2010.
Andere, vooral linkse partijen, krijgen in Leerbroek nog altijd maar moeilijk voet aan de grond. De verkiezingsuitslag van 2017 vertoonde een gapend gat tussen de SGP op één en het CDA daaronder met zo'n 13 procent van de stemmen. De VVD haalde in Leerbroek nog geen tien procent van de stemmen, terwijl die partij landelijk de grootste was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.