Onderzoek wijst uit: chimpansees ontsnapten omdat verblijf niet goed dichtzat

© DierenPark Amersfoort
AMERSFOORT - De twee chimpansees Mike en Karibuna uit Dierenpark Amersfoort hebben in november vorig jaar kunnen ontsnappen door een menselijke fout. Dat concludeert onderzoeksbureau Intergo. In opdracht van de dierentuin heeft het bureau gekeken hoe het zó mis heeft kunnen gaan afgelopen najaar. Toen werden twee chimpansees doodgeschoten nadat ze ontsnapten uit hun verblijf. Medewerkers en bezoekers waren in levensgevaar, zegt het dierenpark.
Veel vermoedens van destijds zijn nu bevestigd. Direct na de ontsnapping constateerde het dierenpark dat er technisch niets mis was met het verblijf. Het moet haast wel om een menselijke fout gaan. Dat blijkt nu te kloppen. "De toegang tot het chimpanseeverblijf werd niet volledig gesloten en er is geen controle uitgevoerd op het sluiten van het verblijf", schrijft het dierenpark. Om een herhaling te voorkomen, worden technische verbeteringen doorgevoerd, waardoor er checks komen bij het sluiten van het verblijf. Over de exacte invulling van de verbeteringen kon de dierentuin niets zeggen.
Eind vorig jaar gebeurde het tragische voorval. Meerdere chimpansees ontsnapten omdat het hok niet goed dichtzat. Twee apen konden met voedsel weer naar binnen worden gelokt. Maar twee andere apen, Mike (55 jaar) en Karibuna (20 jaar) gingen op eigen houtje de dierentuin verkennen.
Chimpansee Mike
Chimpansee Mike © DierenPark Amersfoort

Een verdoving was geen optie

Het dierenpark was geopend op dat moment en er waren bezoekers. Er ontstonden gevaarlijke situaties. Zó gevaarlijk, dat besloten werd om de dieren dood te schieten. Dat was een goede keuze, melden de onderzoekers. "Een verdoving kan alleen werken in een zogenoemde 'gecontroleerde situatie'. Daar was, op de plek waar de chimpansees zich in het park begaven, geen mogelijkheid voor. Daarnaast had de voorbereiding, inbrenging en inwerking van de verdoving te veel tijd gekost in de acute noodsituatie die was ontstaan. Daarmee zou de levensgevaarlijke situatie niet adequaat kunnen worden beëindigd."

Grote impact

Het neerschieten van dieren is nooit eerder voorgekomen bij een dierentuin in Nederland. Daarom liet DierenPark Amersfoort een zogenoemd onafhankelijk incidentenonderzoek doen. Er zijn onder meer interviews afgenomen met betrokken medewerkers en bezoekers, er is locatieonderzoek gehouden en deskresearch gedaan naar technieken die worden gebruikt bij het chimpanseeverblijf.
Het incident heeft een grote impact gehad op de medewerkers en bezoekers, aldus het dierenpark. "DierenPark Amersfoort zal de leerpunten uit het onderzoek implementeren in de interne werkprocessen en fysieke inrichting van het verblijf."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.