Wethouder gunt Utrechts restaurant De Pomp permanente vergunning: 'Wel een biertje op gedronken'

Restaurant De Pomp, zittend Shaked Franke
Restaurant De Pomp, zittend Shaked Franke © RTV Utrecht
UTRECHT - Het Utrechtse restaurant De Pomp heeft zicht op een permanente vergunning. Dat blijkt uit de antwoorden van wethouder Klaas Verschuure (D66) die hij vanavond gaf tijdens het wekelijkse vragenuur. De Pomp zit in een oud benzinestation aan de Utrechtse Croeselaan. Het bedrijf kreeg een vergunning voor vijf jaar en zou daarna weer moeten sluiten.
Het restaurant is een succes, zegt fractievoorzitter Rick van der Zweth (PvdA): "In korte tijd is De Pomp uitgegroeid tot een populaire plek voor de buurt en daar buiten. Wat ooit begon als een locatie voor een meer sociale buurtfunctie, is verworden tot een echt buurtrestaurant."
De Pomp heeft last van de coronacrisis. Het zou helpen als de ondernemer perspectief krijgt op een vergunning voor langere termijn. Het restaurant begon daarom een petitie om het restaurant langer open te houden. Bedrijfsleider Shaked Franke is blij met de aandacht van de gemeente. "Er is wel een biertje gedronken", zegt ze. "Wat heel fijn is, is dat je je letterlijk gehoord voelt. Het is echt niet voor niets wat we nu aan het doen zijn."
Met de petitie zet het restaurant in op een verlening van de tijdelijke vergunning. Dat er nu mogelijk sprake is van een vergunning voor onbepaalde tijd is helemaal mooi. Franke: "Daar waren we wel een beetje ondersteboven van. Wat we eerder al zeiden: één of twee jaar zou al mooi zijn. Permanent zou natuurlijk helemaal mooi zijn."
Verschuure is enthousiast over De Pomp, maar houdt wel een slag om de arm. Een projectontwikkelaar gaat dit deel van de Utrechtse Dichterswijk namelijk verder ontwikkelen. De gemeente is nu met de ontwikkelaar overeengekomen dat er eerst nog overleg zal plaatsvinden voordat de vergunning omgezet wordt naar een permanente. "Maar," zo zegt de wethouder, "Ik steun de oproep van de buurt, maar ook van D66 en de PvdA."
De voortekenen lijken dus gunstig voor het buurtrestaurant, maar dan moet die projectontwikkelaar wel meewerken. Bedrijfsleider Franke: "Dit is een punt dat we graag wilden bereiken en dat is al gelukt. Er zitten zeker nog haken en ogen aan, maar ik ben over het algemeen heel positief."
Ergens in de zomer zal de wethouder de raad informeren of het restaurant past in de toekomstige plannen voor het gebied.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.