Eva van Esch (PvdD) wil ecologische groei, Dennis Wiersma (VVD) gaat voor strengere straffen

PROVINCIE UTRECHT - Over twee weken sluiten de stemlokalen en kan het tellen beginnen. Weet jij al welke partij het voor jou moet worden? RTV Utrecht maakt in 'De stemming van de dag' elke avond een overzicht van verkiezingsnieuws, kandidateninterviews, proefballonnen en andere politieke berichten, zodat jij straks geïnformeerd kunt gaan stemmen.

Eva van Esch (PvdD): "Niet economische, maar ecologische groei voorop"

Eva van Esch uit Utrecht ("de leukste stad van Nederland") schoof digitaal aan in onze tweede live-uitzending van UKiest. Ze was tot anderhalf jaar geleden in de gemeenteraad fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Ze vertrok naar Den Haag toen de toenmalige partijleider Marianne Thieme de Tweede Kamer verliet. Volgens de peilingen zal het erom spannen of Van Esch haar zetel nog vier jaar mag houden. Ze staat als zesde op de kieslijst.
"We zijn een actiepartij die normaal veel op straat is"
Campagne voeren is extra uitdagend in coronatijd, merkt Van Esch. "Ik heb de afgelopen tijd een aantal debatten live gedaan, en dat voelde eerlijk gezegd wel als een uitje", zei ze. "Verder doe je veel campagnewerk thuis, online en via social media."
Voor de Partij voor de Dieren die zichzelf omschrijft als een actiepartij is dat wennen. Van Esch: "We zijn normaal veel aan het flyeren en op die manier spreken we veel mensen. We missen dat, maar we hebben alsnog wel een fijne campagne. Maar ik hoop dat we bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar lekker weer de straat op kunnen."
In de rubriek De zeepkist stelde een stadsgenoot van Van Esch de vraag: waarom vormen de linkse partijen niet samen één grote partij? "En dan vijftig zetels halen en goed beleid maken, dat wil ik. Wat houd je tegen om dat initiatief te nemen?"
Waarom pleit Eva van Esch (PvdD) niet voor één grote linkse partij?
Van Esch hoopt in ieder geval op een meerderheid van progressieve partijen die de wereld beter maken. "Of dat nou van links of rechts komt, voor ons is in ieder geval van belang dat er een radicaal nieuw beleid komt dat niet economische groei maar ecologische groei voorop stelt."
Maar één linkse fractie in de Tweede Kamer ziet Van Esch minder zitten. "Ik merk dat die verscheidenheid aan partijen de verscheidenheid in de samenleving vertegenwoordigt."
Bekijk hier de hele uitzending van UKiest met Eva van Esch (PvdD)

Dennis Wiersma: "Dit soort jongens kijken niet op van een taakstraf"

Een andere kandidaat die vandaag bij RTV Utrecht zijn zegje mocht doen is Dennis Wiersma uit Utrecht. Hij is de nummer negen voor de VVD en lijkt volgens de peilingen zeker van zijn plek in de Tweede Kamer. Wiersma pleit in de verkiezingscampagne voor een hardere aanpak van criminelen.
Wiersma denkt bijvoorbeeld dat jonge drugskoeriers kunnen uitgroeien tot gevaarlijke criminelen, zoals de beruchte bende van Ridouan T. "Daarom moet je er op tijd bij zijn. Dit soort jongens kijken niet op van een taakstraf of een geldboete, dan moet je met zware straffen komen."

"De Tweede Kamer is leeg zonder Van Steeg"

Of Bert van Steeg, CDA-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Utrecht, zijn politieke loopbaan in Den Haag voortzet is twijfelachtig. Hij staat voor het CDA op plaats 36. Het is ruim tien jaar geleden dat zijn partij zoveel zetels wist te halen. "Ik sta op de lijst dus ik ga ervoor, maar ik zit met ontzettend veel plezier in de raad van Utrecht en daar ga ik ook met ontzettend veel plezier mee door."
Een stem op Van Steeg is volgens hemzelf een stem voor een partij die zijn verantwoordelijkheden kent en weet hoe het verder moet na corona. "De Tweede Kamer is leeg zonder Van Steeg!"

Complotteksten op campagnebord

Een groot campagnebord langs de A2, met daarop CDA-Statenlid en kandidaat-Kamerlid Derk Boswijk uit Kockengen, is beklad. Iemand heeft met een zwarte spuitbus het verkiezingsspandoek volgekliederd met de woorden dictatuur, Demmink, pedo, doofpot, toeslagenaffaire en vrijheid. Dat zijn termen die vaak vallen in kringen van complotdenkers.
Het is niet duidelijk wie er achter de bekladdingen zit. In Bunschoten zijn recent nog hakenkruizen aangebracht op verkiezingsposters. Ook in Woudenberg waren bekladdingen. De PvdA in Stichtse Vecht deed vorige week aangifte van diefstal van een verkiezingsspandoek in Maarssen.

Gert-Jan Segers (CU) blijft partijleiden in de Tweede Kamer

Gert-Jan Segers uit Amersfoort, lijsttrekker van de ChristenUnie, maakte een dag na zijn interview in UKiest alweer een rentree bij RTV Utrecht. Vanmiddag was hij te horen op Radio M in het programma Utrecht Komt Thuis.
Segers heeft nog altijd geen behoefte om zelf een plaats in een kabinet in te nemen, vertelde hij presentator Corine van Dijk. "Ik ben politiek leider en die hoort in de Tweede Kamer te zitten. Als je in het kabinet zit, kun je niet namens je partij spreken. Zolang ik partijleider ben zal dat in de Tweede Kamer zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.